De besmettingscijfers laten zien dat de najaarsgolf echt begonnen is

Het aantal besmettingen met het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)- CoV (coronavirus)-2 neemt verder toe. In de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-teststraten, in de verpleeghuizen en in de ziekenhuizen melden zich steeds meer mensen met een coronabesmetting. Om Nederland open en de zorg voor iedereen toegankelijk te houden, is het nu extra belangrijk om te testen bij klachten en om de herhaalprik te halen.

De stijging van het aantal coronabesmettingen is in alle cijfers terug te zien. De GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)meldt de afgelopen week een stijging van 55% in het aantal positieve testen en het aandeel mensen met COVID-achtige klachten in Infectieradar steeg afgelopen week van 4,6% naar 6,0%. Ook in het rioolwater werden meer virusdeeltjes gezien. 

Bij de bewoners van verpleeghuizen werd een stijging van 47% gemeld. De grootste stijging was afgelopen week te zien in de ziekenhuizen. Het aantal nieuwe opnames met corona op de verpleegafdeling steeg met 68%. Het merendeel van de opgenomen patiënten is ouder dan 60 jaar. Het aantal nieuwe opnames met corona op de IC (intensive care)-afdeling is nog steeds laag, maar vergeleken met de week daarvoor is dit aantal wel ruim verdubbeld (+138%)

Herhaalprik
De besmettingscijfers laten zien dat de najaarsgolf echt begonnen is. Deze coronagolf werd al verwacht en was aanleiding om de herhaalprik met het vernieuwde vaccin te adviseren. Alle 70-plussers hebben al een uitnodiging ontvangen en deze week zal het RIVM de uitnodigingen versturen naar de 60-plussers. Ook mensen onder de 60 jaar die jaarlijks uitgenodigd worden voor de  griepprik kunnen vanaf deze week een uitnodiging voor de herhaalprik tegen corona verwachten. Met de herhaalprik blijf je beter beschermd tegen het coronavirus en voorkom je ernstige ziekte.

Testen bij klachten, thuisblijven bij een positieve test en vaccineren
Om Nederland zoveel mogelijk open te houden en de zorg voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te houden, zijn de volgende adviezen het belangrijkste: testen bij klachten, blijf thuis bij een positieve (zelf)test en laat je vaccineren. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Stijging aantal coronabesmettingen zet door
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!