Een infectie met corona tijdens de zwangerschap geeft wel een hoger risico op ernstige gevolgen

Vaccinatie met het coronavaccin van Pfizer of Moderna heeft geen nadelige gevolgen voor de zwangerschap en het kind. Dit was al bekend uit internationaal onderzoek. Ook in een onderzoek van Moeders van Morgen onder ruim 10.000 Nederlandse zwangere vrouwen zijn er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op miskramen, vroeggeboortes, of andere nadelige uitkomsten op de zwangerschap of het kind.

Een infectie met corona tijdens de zwangerschap geeft wel een hoger risico op ernstige gevolgen. Dat is vooral zo bij zwangeren in het derde trimester en die erg ziek waren door corona of al een andere ziekte hadden. Uit internationale onderzoeken blijkt dat zwangeren met COVID-19 vaker worden opgenomen op de intensive care (IC) dan niet-zwangeren. Daarnaast liggen zwangeren vaker aan de beademing en overlijden zij vaker aan corona.

Ook voor het ongeboren kind is een ernstige corona-infectie van de moeder gevaarlijk. Een symptomatische coronabesmetting tijdens de zwangerschap geeft een hoger risico op een doodgeboorte of vroeggeboorte.

Vaccinatie beschermt ook het kind
Zwangeren die gevaccineerd zijn met het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty) of Moderna vaccin (Spikevax) zullen minder snel een ernstige corona-infectie doormaken dan zwangeren die geen vaccinatie hebben gehad. Dat blijkt uit internationale onderzoeken. De moeder geeft deze bescherming tegen een coronavirusinfectie ook door aan haar ongeboren kind. Kinderen met antistoffen in het bloed hebben een kleinere kans op een corona-infectie dan kinderen van ongevaccineerde moeders.

Vruchtbaarheid neemt niet af
Er zijn in buitenlandse onderzoeken ook geen negatieve gevolgen op de vruchtbaarheid gezien. Bij een IVF-traject is het advies om het moment van vaccinatie met de arts af te stemmen.

Moeders van Morgen
In Nederland volgt het Moeders van Morgen onderzoek in totaal ruim 10.000 zwangere vrouwen. Ook in dit onderzoek zijn er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op miskramen, vroeggeboortes, of andere nadelige uitkomsten op de zwangerschap of het kind.

Lees meer over het coronavaccin tijdens de zwangerschap.