De IGJ heeft tekortenbesluiten afgegeven, waardoor apothekers en groothandelaren tijdelijk vergelijkbare medicijnen uit het buitenland mogen halen

Er zijn op dit moment beschikbaarheidsproblemen met verschillende antibiotica. Het gaat specifiek om antibioticadranken die vooral worden gebruikt voor de behandeling van infecties bij kinderen. Er zijn meerdere oorzaken voor deze beschikbaarheidsproblemen. Voor de behandeling van infecties bij kinderen zijn er nog beperkte voorraden van alternatieven beschikbaar. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 

Het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten heeft meldingen ontvangen voor de volgende dranken:

 • claritromycine
 • azitromycine
 • amoxicilline 
 • amoxicilline/clavulaanzuur

Er is niet één oorzaak aan te wijzen waardoor de beschikbaarheidsproblemen optreden. Zo zijn er onder andere productieproblemen en een stijgende vraag.

Medicijnen uit het buitenland
De IGJ heeft tekortenbesluiten afgegeven, waardoor apothekers en groothandelaren tijdelijk vergelijkbare medicijnen uit het buitenland mogen halen. Deze maatregel voorziet niet volledig in de behoefte, omdat andere Europese landen ook tekorten met antibiotica hebben en de levertijd meerdere dagen tot weken is.

Optimale inzet beschikbare voorraden
Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) gaat in gesprek met betrokken beroepsgroepen om te kijken hoe de beperkte hoeveelheden optimaal kunnen worden ingezet. Het LCG werkt hiervoor verschillende scenario’s uit. Het CBG, de IGJ en de KNMP zijn hier nauw bij betrokken. 

Over Meldpunt tekorten
De IGJ houdt toezicht op de kwaliteit van onder meer de geneesmiddelen en gezondheidszorg in Nederland. Het CBG beoordeelt medicijnen en is betrokken bij de toelating op de markt. De IGJ en het CBG coördineren samen het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

Bron: CBG


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: CBG
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : CBG
 • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
 • Originele titel: Beschikbaarheidsproblemen antibiotica voor kinderen
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
 • Datum: 28 feb 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!