Bij 40.000 gebruikers van pijnstillers zoals diclofenac en ibuprofen, hebben apothekers een maagbeschermer aan de medicatie toegevoegd om hen te behoeden voor een maagbloeding.

Deze zogenoemde NSAID’s verhogen het risico op een maagbloeding. Jaarlijks zijn er nog steeds te veel vermijdbare ziekenhuisopnamen wegens een maagbloeding bij gebruik van NSAID's. Dat blijkt uit het rapport Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid dat eerder dit jaar verscheen.

Medicatiebewaking met MFB's

Met de zogenoemde Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s), een waarschuwingssysteem in de apotheek, hebben apothekers in één jaar ruim 120.000 patiënten gesignaleerd met een verhoogd risico op maagbloedingen door de bewuste pijnstillers. Bij 1 op de 3 patiënten is de benodigde maagbescherming toegevoegd.

Het aantal patiënten dat door verkeerd medicatiegebruik in het ziekenhuis belandde, steeg van 39.000 in 2008 naar 49.000 in 2013. Dit komt door de vergrijzing en de toenemende complexiteit van het geneesmiddelgebruik. De maagbloedingen bij gebruik van de genoemde pijnstillers hebben een behoorlijk aandeel in de ziekenhuisopnames. Deze hadden veelal voorkomen kunnen worden met maagbescherming.

Apothekers monitoren het geneesmiddelgebruik van hun patiënten en geven advies voor veiliger gebruik van geneesmiddelen. De genoemde MFB’s, die sinds een paar jaar in werking zijn in het digitale waarschuwingssysteem in de apotheek, dragen daar aan bij.

Meer informatie

Eindrapport Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 26 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!