De Tweede Kamerleden verschillen van opvatting over de vraag wat de wijziging van de Geneesmiddelenwet straks in de praktijk teweeg gaat brengen

De Tweede Kamer is verdeeld over het breder beschikbaar stellen van Uitsluitend Apotheek of Drogist (UAD)-geneesmiddelen via een ‘drogist op afstand’. Het CDA, de SP en de PvdA uiten hun zorgen over de risico’s daarvan, en wijzen op de interacties, bijwerkingen en gewenning die deze middelen met zich meebrengen. Zij zien een bredere beschikbaarheid van UAD-geneesmiddelen niet zitten. De VVD, D66 en de PVV wijzen op de voordelen van digitale voorlichting, bijvoorbeeld via een tablet in een bouwmarkt of tankstation. Naar aanleiding van de openstaande discussie over het wetsvoorstel gaat minister Kuipers (VWS) het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vragen de afleverstatus van UAD-middelen onder de loep te nemen.

De Tweede Kamerleden verschillen van opvatting over de vraag wat de wijziging van de Geneesmiddelenwet straks in de praktijk teweeg gaat brengen. Volgens de voorstanders van de wetswijziging wordt het eenvoudiger om ook digitaal, op afstand, advies in te winnen over UAD-geneesmiddelen. Dat zou volgens hen aansluiten op de huidige tijdsgeest. Tegenstanders wijzen erop dat het mogelijk wordt voor supermarkten, tankstations en bouwmarkten om UAD-geneesmiddelen aan te bieden, zolang zij maar een tablet in de winkel hebben hangen. Volgens het Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) kan dat betekenen dat één medewerker, vanuit een hoofdkantoor, toezicht houdt op het aanbod van UAD-geneesmiddelen in honderd bouwmarkten. Een zeer ongewenste situatie, vindt ook SP-Tweede Kamerlid Maarten Hijink.

Minister Kuipers heeft, met het oog op een bredere beschikbaarheid van UAD-geneesmiddelen, aan het CBG gevraagd om de categorisering van deze middelen nader te onderzoeken. De Tweede Kamer steunt die adviesaanvraag. Eerder uitte de KNMP, samen met dertien koepels van artsen, consumenten en patiënten, al haar zorgen over de risico’s van een breder aanbod van NSAID-pijnstillers. In een gezamenlijke brief werd gewezen op de vervelende bijwerkingen van NSAID’s, en interacties met andere geneesmiddelen. Ook heeft de KNMP bij de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de UAD-status van onder meer maagzuurremmers, neussprays en laxeermiddelen. Medicijnautoriteit CBG komt binnen drie tot zes maanden met een nieuw advies over de indeling van deze UAD-geneesmiddelen.

Op verzoek van de Tweede Kamer komt minister Kuipers met een brief waarin hij de voorwaarden van de verkoop van UAD-geneesmiddelen toelicht, en of die volgens de bewindspersoon moeten worden aangescherpt. Begin dit jaar wordt over het wetsvoorstel Verzamelwet VWS 2022, waarin deze ‘drogist op afstand’ is opgenomen, gestemd. Met het optellen van de zetelaantallen van VVD, D66 en de PVV kan minister Kuipers op steun rekenen van 75 zetels. Niet genoeg voor een meerderheid. Een aantal partijen, waaronder GroenLinks, is nog in dubio, en heeft zich nog niet vóór of tegen het wetsvoorstel uitgesproken.

Bekijk het Kamerdebat terug



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KNMP
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KNMP
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Tweede Kamer verdeeld over bredere beschikbaarheid UAD-geneesmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 21 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!