Baby’s en peuters worden vaker dan andere leeftijdsgroepen met ernstige brandwonden opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum (Groningen, Beverwijk en Rotterdam).

Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 7 maanden vaker brandwonden oplopen, met een piek bij kinderen tussen de 12 en 18 maanden. Op deze leeftijd ontwikkelt een kind vaardigheden als optrekken, (langs)lopen en het verkennen van de wereld in huis. Daardoor neemt het risico op brandwonden toe. ‘’In bijna 90% van de ongevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals hete thee, koffie of (bad)water. Zelfs een klein scheutje hete thee kan al ernstige brandwonden veroorzaken.’’, aldus Sonja Scholten – brandwondenarts in het brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis.

In de eerste jaren ontwikkelt een kind zich razendsnel. Van baby tot peuter en kleuter. Van de eerste hapjes tot de eerste stapjes en het ontdekken van de steeds groter wordende wereld. Deze mijlpalen brengen risico’s met zich mee. Juist op die momenten neemt het aantal brandwonden bij kinderen toe. Bijvoorbeeld wanneer een baby leert grijpen, kruipen, optrekken aan de tafel of lopen. Opeens kan een kind wél bij dat kopje hete thee op tafel. Ze komen in beweging, trekken zich op aan een tafel en weten steeds hoger te grijpen. Deze natuurlijke ontwikkeling gaat vaak sneller dan je als ouder verwacht. Als ouders beter voorbereid zijn op de ontwikkeling van hun kind én op de risico’s die daarmee samenhangen, zijn zij beter in staat risicovolle situaties te voorkomen.

Voorkom brandwonden bij kleine kinderen

De Nederlandse Brandwonden Stichting wil brandwonden bij jonge kinderen voorkomen. Vanaf 12 september start zij een voorlichtingscampagne waarbij ouders preventie- en eerste hulp tips kunnen ontvangen, afgestemd op de leeftijd van hun kind. Wil jij ook weten hoe je brandwonden kunt voorkomen bij jouw kind? Meld je dan nu aan voor de e-mailalert van de Nederlandse Brandwonden Stichting en ontvang nuttige tips en een gratis ‘Eerste hulp bij brandwonden’ boekje: https://nederlandse.brandwondenzorg.nl/aanmeldenboekje

Bron: Brandwondenzorg