De meeste uitbraken van voedselvergiftigingen worden niet opgemerkt

In 2022 waren er 1.165 meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties. Een uitbraak is als er twee of meer zieken zijn van hetzelfde voedsel. In totaal werden er 4.470 mensen ziek. Het aantal meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties neemt ieder jaar toe. In 2016 ging het om 594 meldingen met 2.731 zieken. Het aantal is dus verdubbeld, blijkt uit het rapport Registratie voedselgerelateerde uitbraken in Nederland, 2022 van het RIVM.

Oorzaak niet altijd bekend
De meeste uitbraken van voedselvergiftigingen worden niet opgemerkt. Bij gemelde uitbraken, onderzoekt de NVWA(Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) wat de oorzaak is. Vaak blijft die oorzaak onbekend. Als dit wel bekend is, dan zijn het norovirus, Salmonella en Campylobacter de belangrijkste veroorzakers.

Voedselvergiftiging voorkomen
Het RIVM krijgt de meldingen van uitbraken van voedselgerelateerde infecties van de NVWA en de GGD(Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Deze gegevens samen geven inzicht in de oorzaken van de uitbraken, hoe vaak ze voorkomen en de mogelijke veranderingen door de jaren heen. Met deze inzichten kan het RIVM adviseren hoe mensen ziektevoedselvergiftiging kunnen voorkomen.

Onderzoek door NVWA, WFSR(Wageningen Food Safety Research ) en GGD’en
De NVWA en GGD’en onderzoeken uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen om meer zieken en uitbraken te voorkomen. De NVWA kijkt naar het voedsel, de herkomst en de plaats waar het wordt bereid. Wageningen Food Safety Research (WFSR) onderzoekt het voedsel in het laboratorium op aanwezigheid van ziekteverwekkers. Met deze uitslagen kan NVWA toezien op veilige voedselbereiding De GGD richt zich op de personen die besmet voedsel hebben gegeten en probeert via hen de mogelijke bron(nen) te herleiden.

Bron: RIVM


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Ieder jaar meer ziektemeldingen gerelateerd aan voedselconsumptie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 sept 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!