Stotteren is een bekende aandoening die vooral kinderen treft

Er zijn veel soorten geneesmiddelen die de bijwerking stotteren of terugkeren van stotteren kunnen geven. Anti-epileptica, antidepressiva, immunosuppressiva, antipsychotica en geneesmiddelen die werken op het centraal zenuwstelsel behoren tot de meest betrokken geneesmiddelen.

Stotteren
Stotteren is een bekende aandoening die vooral kinderen treft. Vaak verdwijnt stotteren naarmate als het kind ouder wordt. Wanneer stotteren wordt veroorzaakt door een geneesmiddel kan dat op elke leeftijd voorkomen.

Studie
In een onderzoek zijn 3.385 meldingen uit de hele wereld van stotteren die in de databank van de WHO (VigiBase) staan, bekeken. Het doel was om geneesmiddelen te vinden waarbij stotteren als bijwerking is vermeld. Ook is gekeken naar een verklaring hoe stotteren kan ontstaan bij geneesmiddelgebruik.

Opvallend genoeg kunnen ook geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze bij sommige mensen stotteren verminderen, dit juist bij anderen veroorzaken. Dit is onder andere bij methylfenidaat het geval.

Lees hier het volledige artikel in frontiers in Psychiatry


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Stotteren als bijwerking
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 19 okt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!