Mensen met  overgewicht en obesitas maken weinig gebruik van behandelingen die de risico’s kunnen verminderen. 

Patiënten met overgewicht en obesitas lopen allerlei gezondheidsrisico’s. Toch maken zij weinig gebruik van behandelingen die de risico’s kunnen verminderen. Het gaat om de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Deze wordt weinig aangeboden, omdat zorgaanbieders en zorgverzekeraars niet weten wanneer het vergoed kan worden. Het Zorginstituut geeft nu meer duidelijkheid over de voorwaarden voor inkoop.

Effectieve zorg
In 2009 concludeerde het Zorginstituut (voorheen CVZ) dat de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) effectieve zorg is bij overgewicht en obesitas. Sindsdien kan deze zorg worden vergoed uit het basispakket. Er is echter nog steeds geen structureel aanbod van GLI. Huisartsen kunnen patiënten niet verwijzen. Ook in de tweede lijn is geen structureel, goed georganiseerd aanbod. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars vinden het onduidelijk aan welke voorwaarden de behandelaars en een GLI precies moeten voldoen.

Meer duidelijkheid over voorwaarden
Met een addendum op het standpunt van 2009, neemt het Zorginstituut deze onduidelijkheden weg. De belangrijkste punten zijn samengevat in een factsheet Gecombineerde Leefstijlinterventies.

Standpunt gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) bij overgewicht en obesitas


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorginstituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorginstituut geeft meer duidelijkheid over aanbieden gecombineerde leefstijlinterventies
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 15 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!