Volwassenen met overgewicht kunnen met de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) aan hun leefstijl werken

Zorgverleners kunnen vanaf 12 augustus in een speciaal register gegevens vastleggen over de toepassing van gecombineerde leefstijlinterventies. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  verzamelt deze gegevens voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van deze interventies. Dit maakt het mogelijk de interventies voor toekomstige deelnemers te verbeteren.

Volwassenen met overgewicht kunnen met de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) aan hun leefstijl werken. Zorgverleners besteden bij zo’n interventie aandacht aan gezonde voeding, bewegen en andere factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden, bijvoorbeeld stress en slaapgebrek. De interventie valt sinds januari 2019 onder de basisverzekering. Sindsdien hebben al ruim zeventienduizend Nederlanders deelgenomen aan deze programma’s.

RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  monitort de resultaten van de GLI
In opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport   volgt het RIVM de resultaten van de gecombineerde leefstijlinterventie de komende jaren op de voet. Het RIVM kijkt bijvoorbeeld of het overgewicht van de deelnemers afneemt en of hun kwaliteit van leven toeneemt. Ook kijkt het RIVM of de ziektekosten omlaag gaan en of er voldoende aanbod is in Nederland, zodat deze gezondheidsprogramma’s toegankelijk zijn voor iedereen die zo’n programma nodig heeft. Het RIVM publiceert twee keer per jaar een rapport over de ontwikkeling van de GLI.

GLI-register
Het nieuwe GLI-register is bedoeld voor fysiotherapeuten, leefstijlcoaches, diëtisten of oefentherapeuten die GLI-programma’s aanbieden. Ze schrijven hun cliënten in het register in, als de deelnemers daar toestemming voor geven. In het register staan gegevens zoals leeftijd, geslacht, lengte en gewicht. Maar ook gegevens over de reden voor verwijzing naar de GLI, de zorgverlener en het programma dat gevolgd wordt. De gegevens worden voor onderzoek gebruikt en zijn niet tot de deelnemers te herleiden.  

Het GLI-register maakt het ook mogelijk dat zorgverleners inzage krijgen in de resultaten van hun eigen aanbod ten opzichte van dat van andere GLI-aanbieders in Nederland. Met deze informatie kunnen behandelingen in de toekomst verbeterd worden.

Op www.rivm.nl/gli biedt het RIVM informatie over de GLI en het GLI-register voor zorgaanbieders.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: RIVM opent register voor gecombineerde leefstijlinterventies
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 aug 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!