Sinds 2015 gold voor zwangere vrouwen het advies om af te zien van reizen naar Zuid- en Midden-Amerika vanwege het zikavirus

Op dit moment is het risico op een besmetting met het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika laag. Zwangere vrouwen raden we daarom niet langer af om naar deze gebieden af te reizen. Dit geldt ook voor vrouwen die zwanger willen worden. Reizen naar deze gebieden blijft risicovol voor zwangere vrouwen. Daarom is het belangrijk dat ze zich via een deskundige informeren, voor ze besluiten zo’n reis te maken.

Zikavirus en gezondheid
Sinds 2015 gold voor zwangere vrouwen het advies om af te zien van reizen naar Zuid- en Midden-Amerika vanwege het zikavirus. Vrouwen met een zwangerschapswens werd geadviseerd de zwangerschap uit te stellen. Besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bij 6% van deze kinderen komen aangeboren afwijkingen als microcefalie vaker voor. Vanaf 2015 was er een grote uitbraak van het zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika (en in het Caribisch gebied). Daarom werd reizen naar deze gebieden strikt afgeraden voor vrouwen die zwanger zijn en zwanger willen worden. Nu het zikavirus niet meer veel voorkomt in Zuid- en Midden-Amerika is het reisadvies aangepast.

Beschermen tegen muggen
Zikavirus komt nog heel soms voor in Zuid- en Midden-Amerika. Mensen raken besmet met het zikavirus door gelekoortsmuggen. Muggen in deze landen kunnen ook andere ziekten verspreiden. Het is daarom altijd verstandig om goede anti-muggenmaatregelen te nemen in deze landen.

Zwanger of zwangerschapswens? Reisadvies op maat!
Voor zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens is het belangrijk om zich voor een reis goed te informeren over de gezondheidsrisico’s. Dit geldt zeker voor reizen naar Zuid- Amerika, de Cariben, Afrika en Azië. Zwangere vrouwen en vrouwen met een zwangerschapswens kunnen een advies op maat vragen bij een arts of reizigersadviesbureau, zoals de GGD Reisvaccinaties.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Reisadvies zikavirus aangepast
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 jun 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!