Het kwaliteitskader Spoedzorgketen gaat maximaal 26,8 miljoen euro meer kosten

Invoering van het kwaliteitskader Spoedzorgketen gaat maximaal 26,8 miljoen euro meer kosten. Dat blijkt uit de budget impactanalyse (BIA) die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op verzoek van Zorginstituut Nederland (ZIN) maakte. In het kwaliteitskader maken partijen afspraken over de kwaliteit waar de spoedzorg in Nederland aan moet voldoen. Op basis van de informatie uit de BIA zullen partijen nadere afspraken maken over het kwaliteitskader en de implementatie ervan.

Bij het indienen van een kwaliteitsstandaard kijkt ZIN of een kwaliteitsstandaard voldoet aan bepaalde criteria. Omdat ZIN voorziet dat de uitvoering van deze afspraken kan leiden tot een stijging van de zorgkosten, heeft zij de NZa gevraagd om de mogelijke meerkosten te onderzoeken. Dit heet een budget impactanalyse. Er is een wet in voorbereiding waarin de minister de bevoegdheid krijgt om te beslissen  of deze meerkosten verantwoord zijn. Vooruitlopend op deze wet heeft de NZa de mogelijke meerkosten voor het kwaliteitskader Spoedzorgketen in kaart gebracht. ZIN informeert de minister over de uitkomsten van de budget impactanalyse.  

Voor deze budget impactanalyse hebben wij onderzocht welke aanpassingen ziekenhuizen moeten doen om aan de normen van het kwaliteitskader te voldoen. In het bedrag hebben wij de mogelijke besparingen en mogelijkheden zoals samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen niet meegenomen. De financiële effecten van mogelijk besparingen zijn namelijk lastig te berekenen. Ziekenhuizen hebben diverse mogelijkheden om samen te werken voor de invulling van de normen. Dat maakt dat we verwachten dat de kosten lager zullen uitvallen en de meerkosten uiteindelijk onder de 26,8 miljoen euro blijven.

De NZa heeft op verzoek van ZIN een berekening gemaakt voor vier nieuwe normen uit het kwaliteitskader: Zo moet op elke seh een arts met voldoende ervaring aanwezig zijn. Ook moet er binnen een halfuur een arts, een verpleegkundig specialist of medisch specialist met geriatrische expertise  beschikbaar zijn. Daarnaast moeten ook de apotheek, klinische chemie en medische microbiologie binnen een half uur beschikbaar zijn. Alle 87 seh’s in Nederland hebben informatie aangeleverd om inzicht te geven in de meerkosten.

Uit de ontvangen informatie blijkt dat 25 ziekenhuizen al voldoen aan de vier nieuwe normen uit het kwaliteitskader. Voor een deel van  de ziekenhuizen blijkt het vanwege het personeelstekort lastig om altijd een arts met twee jaar werkervaring op de seh te hebben. Vooral voor seh’s waar relatief weinig patiënten komen is dit een opgave. Hierdoor zullen zij hoger gekwalificeerd personeel in moeten zetten (SEH-arts of medisch specialist). Dit kan mogelijk leiden tot hogere kosten. Deze kosten heeft de NZa al in de maximale meerkosten van 26,8 miljoen euro meegenomen. Aan de norm voor geriatrische expertise kunnen de meeste ziekenhuizen wel voldoen in de toekomst. Vooral voor kleine seh’s is het nu niet altijd mogelijk om tijdens de avond, nacht en weekenden binnen een half uur een arts, een verpleegkundig specialist of medisch specialist met geriatrische expertise op te roepen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: NZa berekent kosten nieuw kwaliteitskader spoedzorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!