Het aantal spoedeisende hulpposten dat dag en nacht open is, neemt snel af

Aan welke normen moet de zorg voor ouderen op de Spoedeisende Hulp (SEH) voldoen? Over die vraag steggelen artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Zo vinden medisch specialisten dat de kwaliteit van zorg omhoog moet. Ziekenhuizen zien dat niet zitten, zij zijn bang dat de kosten daardoor te hoog worden en er een personeelstekort ontstaat. Er is nu al een tekort aan gespecialiseerd personeel.

Het aantal spoedeisende hulpposten dat dag en nacht open is, neemt snel af. Er zijn er nu nog 83. 15 jaar geleden waren dat er nog 103. Vanwege strengere kwaliteitseisen is het duurder geworden om een SEH in de lucht te houden. Door het sluiten van spoedeisende hulpposten gaat de spoedzorg in bepaalde regio’s in Nederland verloren. Dat staat in een artikel van de Volkskrant.

‘Hoge eisen’
Eén op de drie spoedpatiënten in de ziekenhuizen is 65 jaar of ouder. Ziekenhuizen vinden dat medisch specialisten veel te hoge eisen stellen aan de zorg voor ouderen. De ziekenhuizen worden daarin gesteund door onder meer huisartsen en zorgverzekeraars. Wat willen de specialisten dan? Zij willen dat een arts op de spoedeisende hulp altijd binnen 30 minuten telefonisch kan overleggen met een medisch specialist met kennis van multimorbiditeit. Ook willen zij dat die medisch specialist binnen twee uur aanwezig kan zijn. Ziekenhuizen vinden dat hiermee een onwerkbare situatie wordt gecreëerd.

Kwaliteitskader
Op 18 april werd het Kwaliteitskader Acute Zorg, waar de eisen in verwoord staan, aangeboden aan het Zorginstituut Nederland. Toen bleek als dat er nog altijd geen overeenstemming was over de invulling van de aanwezigheidsnorm van geriatrische expertise en de aanscherping van de bezettingsnorm op de SEH.

Onnodig verplaatsen voorkomen
Vilans heeft een model ontwikkeld waarmee voorkomen moet worden dat minder ouderen in een spoedsituatie bij een huisartsenpost of SEH terechtkomen. ‘Er is betere samenwerking en afstemming nodig tussen organisaties en professionals die bij een oudere betrokken zijn,’ zegt expert Monique Spierenburg.

Download het model

‘Nog meer richtlijnen maakt systeem kapot’

‘In principe zijn de steeds verbeterende protocollen een heel mooi kwaliteitsmechanisme. Maar met nog meer regels en nog meer richtlijnen draaien we het hele systeem kapot,’ zegt Suzanne Kruizinga in het artikel in de Volkskrant. Kruizinga is ooit opgeleid tot een van de eerste Nederlandse SEH-artsen en nu bestuurslid van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Volgens haar zijn nog meer regels voor een ziekenhuis zoals Assen ‘onuitvoerbaar’. ‘In plaats van nog meer geld te steken in dure zzp’ers om de roosters te kunnen vullen, nog meer geld naar de beschikbaarheidsfuncties, zullen we de spoedeisende hulp op een totaal andere manier moeten gaan organiseren. Het is een bijzonder type zorg, waarbij je absoluut geen marktwerking wil.’

Spoedeisende hulp is een bijzonder type zorg, waarbij je absoluut geen marktwerking wil.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : RIVM
  • Bron bij dit artikel: : Vilans
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 'Te hoge eisen aan spoedzorg voor ouderen'
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 08 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!