Het Nederlandse publiek bepaalt de finalisten

VGZ maaktedonderdag 2 mei negen genomineerden bekend die meedingen naar de publieksprijs die zorgverzekeraar VGZ toekent aan zorgvernieuwingen; de Zinnige Zorg Award. Voor die zorgvernieuwingen zijn vooruitstrevende ideeën nodig die de patiënt centraal zetten en die gepaard gaan met minder kosten, omdat verspilling en overdaad worden gemeden. Het kan immers eenvoudiger, slimmer en met meer aandacht voor de patiënt.

De negen genomineerden zijn:

  • Bernhoven ziekenhuis (Uden)– Kindvriendelijk gips bij gebroken pols. Softcast gips kan tegen water en wordt eenvoudig zelf verwijderd als de breuk is genezen. Ideaal dus voor kinderen. Dit scheelt de helft aan ziekenhuisbezoeken.
  • Vincent van Gogh voor GGZ (Venray)- Behandeling met beeldbellen. Beeldbellen helpt een cliënt in de behandeling van een angst- of dwangstoornis. Zo is de therapeut virtueel aanwezig in confronterende situaties. Bij Vincent van Gogh gaat 66% van de cliënten al na 8 (in plaats van 16) weken naar huis om daar de behandeling voort te zetten.
  • Vivent (Rosmalen) – Zelfredzaamheidskoffer voor wijkverpleging. Een praktische ‘zelfredzaamheidskoffer’ verkort de duur van wijkverpleging. Door direct kennis te maken met praktische hulpmiddelen zijn cliënten eerder zelfstandig.
  • WarmThuis (Alkmaar) – Mantelzorgers ontlast door logeerhuis. Door WarmThuis worden mantelzorgers ontlast zodat zij even op adem kunnen komen. Zij kunnen  hun geliefde met een gerust hart achterlaten. Demente cliënten wonen zo’n negen maanden langer thuis.
  • Máxima Medisch Centrum (Veldhoven) – Minder complicaties na darmoperatie. Door een intensieve samenwerking voor, tijdens en na een dikkedarmoperatie is het risico op levensbedreigende complicaties met de helft gedaald.
  • Rivas Zorggroep (Gorinchem) – Telefonisch consult met ziekenhuis helpt huisarts. De huisarts raadpleegt de specialist uit het ziekenhuis met een telefonisch consult. Vaak luistert de patiënt zelfs mee in dit gesprek. Zo voelt de patiënt zich serieus genomen, is sneller geholpen en ontvangt direct gericht zorgadvies. Dit voorkomt onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis.
  • Radboudumc (Nijmegen) – Geen algehele narcose voor angstige patiënten. Angstige patiënten krijgen geen narcose meer maar ondergaan ontspannen een pijnlijke ingreep: dit kan dankzij sedatie. Het is veel minder belastend dan narcose, geeft een sneller herstel en dus een korter verblijf in het ziekenhuis.
  • Catharina Ziekenhuis (Eindhoven) – Thuiszorg niet nodig voor stoma. Door je stoma zelf te behandelen, kunnen patiënten eerder naar huis en zijn ze niet afhankelijk van thuiszorg. Het ziekenhuis heeft de cijfers omgedraaid: vroeger gingen negen op de tien patiënten naar huis mét thuiszorg, nu gaan negen op de tien patiënten naar huis waarbij thuiszorg niet nodig is.
  • Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht)– Zorg aan huis bij patiënt met kanker voor toedienen medicijnen. Het toedienen van belastende medicijnen tegen botcomplicaties gebeurt thuis. De patiënt blijft in zijn of haar vertrouwde omgeving en hoeft niet meer naar het ziekenhuis. 

Het Nederlandse publiek bepaalt de finalisten
Het Nederlandse publiek bepaalt wie de finalisten worden door te stemmen op een van de initiatieven: dit kan via de website www.vgz.nl/zinnigezorgaward tussen maandag 13 mei en maandag 3 juni. Een deskundige jury beoordeelt op dinsdagavond 4 juni de drie winnaars. Er zijn drie prijzen: 10.000 euro voor de winnaar, 5.000 euro voor nummer twee en 2.500 euro voor de derde plaats. Met het geld kunnen de zorgaanbieders hun zinnige zorg initiatief verbeteren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: VGZ presenteert genomineerden ‘Zinnige Zorg Award 2019’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!