Vanwege het VN-Verdrag Handicap zijn gemeenten medeverantwoordelijk voor de beschikbaarheid van publiekstoegankelijke toiletten

Door het beperkt aantal schone, openbare sanitaire voorzieningen kunnen 3,5 miljoen mensen met plasproblemen* - én andere incontinentieproblemen -  in Nederland beperkt deelnemen aan de samenleving. Veel mensen blijven noodgedwongen thuis, uit angst voor ‘ongelukjes’ buitenshuis als ze niet snel genoeg een toilet kunnen vinden. Vanwege het VN-Verdrag Handicap zijn gemeenten medeverantwoordelijk voor de beschikbaarheid van publiekstoegankelijke toiletten, eventueel in samenwerking met plaatselijke ondernemers in de horeca of winkelcentra. Hoe staat het met het toiletbeleid van de gemeenten? Tijdens de zesde editie van de jaarlijkse Nationale Plasdag, dit jaar op 19 september, maakt Continentie Stichting Nederland (CSN) de resultaten bekend. Daarnaast roept CSN gemeenten op verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om toiletbeleid gericht op een inclusieve samenleving.

Gemeenten verantwoordelijk
Stel je bent lekker een dagje uit, je bent boodschappen aan het doen of je loopt een rondje in het park, en ineens moet je nodig naar het toilet. De zoektocht naar een schone toiletvoorziening blijkt dan vaak een grote uitdaging te zijn. Bijna iedereen heeft dit weleens meegemaakt, maar helaas is dit de dagelijkse realiteit voor de 3,5 miljoen mensen in Nederland met een vorm van plasproblemen*. Zo zijn er vrijwel geen openbare toiletten te vinden, en winkels weigeren vaak hun toilet openbaar beschikbaar te stellen. Aangezien ophouden geen optie is voor mensen met incontinentieproblemen, is het gevolg dat zij in een sociaal isolement terechtkomen. Ze durven simpelweg de deur niet meer uit, omdat zij buitenshuis niet snel genoeg een toilet kunnen bereiken.
 
“Het is onacceptabel dat mensen de deur niet uitgaan, omdat ze bang zijn dat er geen schoon, veilig toilet in de buurt is’’, aldus uroloog en hoogleraar Ruud Bosch, voorzitter van de Continentie Stichting Nederland. ‘’Openbare toiletvoorzieningen moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Gemeenten hebben hierin een verantwoordelijkheid vanwege het VN-Verdrag Handicap. Wij vragen hier aandacht voor in het kader van de Nationale Plasdag op 19 september aanstaande.”

Plasvriendelijke steden
In de aanloop naar de Nationale Plasdag heeft CSN alle 355 Nederlandse gemeenten ondervraagd over hun beleid wat betreft schone, openbare toiletten. Tijdens de zesde editie van de Nationale Plasdag maakt CSN deze nieuwe resultaten over toiletvoorzieningen bekend. CSN wil gemeenteraden stimuleren om wethouders op te roepen actie te ondernemen voor openbare en schone toiletvoorzieningen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld samenwerken met (semi)openbare gebouwen zoals bibliotheken, plaatselijke winkeliers en horeca. In haar streven naar voldoende (semi)openbare toiletvoorzieningen, werkt CSN samen met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en overige leden van de Toiletalliantie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Continentie Stichting Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aantal schone, openbare toiletvoorzieningen in Nederland nog steeds ontoereikend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 28 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!