Armoede kan iedereen overkomen

Met het nieuwe RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu -dossier ‘Armoede, schulden en gezondheid’ kunnen gemeenten zelf aan de slag met een lokale aanpak die armoede en gezondheid verbindt. Inzetten op een samenhangend beleid is extra belangrijk, omdat juist deze mensen problemen ervaren op verschillende gebieden, zoals leefstijl, psychische gezondheid en participatie.

Armoede kan iedereen overkomen. Life events als verlies van werk, een scheiding of een langdurige ziekte kunnen een belangrijke rol spelen bij het verslechteren van de financiële situatie van een persoon of huishouden. Mensen die in armoede leven hebben meer gezondheidsproblemen. Deze problemen kunnen elkaar versterken waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Een samenhangende aanpak heeft hier aandacht voor. Daarnaast draagt een aanpak gericht op armoede, schulden en gezondheidsproblemen ook bij aan een effectievere aanpak van maatschappelijke opgaven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om re-integratie van mensen uit de bijstand, gezond opgroeien, inburgering van statushouders, en het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Aan de slag met armoede en gezondheid
Het dossier geeft gemeenten inzicht in de relatie tussen armoede en gezondheid. De aanpak richt zich op de vier factoren die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezonde levensverwachting van mensen in armoede:  beschikbare financiële middelen, chronische stress, gedragsfactoren en slechte gezondheid. Het dossier biedt gemeenten ook handvatten om de eigen situatie en kansen voor een lokale aanpak in kaart te brengen. Een overzicht van landelijke programma’s, beschikbare erkende interventies, goede voorbeelden en tips helpen om een uitvoeringsplan vorm te geven.

Meer informatie
Het dossier Armoede, schulden en gezondheid is tot stand gekomen in samenwerking met Pharos,  Kenniscentrum Sport, Trimbos-Instituut, Voedingscentrum, SOA Seksueel overdraagbare aandoeningen  Aids Nederland, Rutgers en  gebruikers en experts op het gebied van armoede. 

U vindt het dossier op Loketgezondleven.nl.

Zie ook
Dossier Armoede, schulden en gezondheid


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Dossier Armoede, schulden en gezondheid ondersteunt gemeenten bij een integrale aanpak
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 24 sept 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!