Lagere hoeveelheden zijn vooral te zien bij voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP)

In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen is de hoeveelheid zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Dat blijkt uit de Herformuleringsmonitor die het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu elke twee jaar - in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) – verricht.

Lagere hoeveelheden zijn vooral te zien bij voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt vanuit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP).

Aandeel zout, suiker en verzadigd vet
Vergeleken met de monitor van 2018 is vooral minder zout te vinden in voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt, zoals sommige bewerkte vleesproducten als knakworst in blik en filet americain. Ook in andere producten zoals currysaus, naturel aardappelchips en peulvruchten in blik zit minder zout. Het aandeel verzadigd vet is het duidelijkst gedaald in vleeswaren zoals gebraden gehakt en leverworst. Voor suiker ziet het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de grootste afnames in (fris)dranken.

Maximale hoeveelheid
Gemiddeld bevatte in 2020 72 procent van de AVPAkkoord Verbetering Productsamenstelling-producten zout op of onder de afgesproken maximumhoeveelheid. Voor verzadigd vet was dat 86 procent en voor suiker 71 procent.

Herformuleringsmonitor
Het RIVM gebruikt de Herformuleringsmonitor sinds 2014 om de samenstelling te volgen van bewerkte voedingsmiddelen. De voedingsindustrie en het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben in het AVP afspraken gemaakt over hoeveel zout, verzadigd vet en suiker in bepaalde producten mag zitten. Het AVP liep van 2014 tot en met 2020. De Herformuleringsmonitor 2020 is de laatste monitor van deze afspraken. Het AVP krijgt een vervolg in een nieuwe aanpak voor een breder productassortiment. Deze aanpak is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord (NPA).

Bekijk hier het rapport: Zout-, verzadigd vet- en suikergehalten in bewerkte voedingsmiddelen


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Datum: 07 nov 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!