Gezonde voeding verkleint de kans op chronische ziekten

In de Levensmiddelendatabank is vastgelegd of producten binnen de Schijf van Vijf vallen of niet. Door het koppelen van deze informatie aan verkoopcijfers ontstaat er een beter beeld van de hoeveelheid verkochte Schijf van Vijf-producten en of dit verandert. Dat adviseren het RIVM en het Voedingscentrum aan het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Voor de verkoopcijfers is het verstandig om een samenwerking voor lange tijd aan te gaan met een partij die over deze cijfers beschikt. Ook is het belangrijk dat de verzameling van gegevens transparant en stabiel is. Het RIVM en het Voedingscentrum hebben hiervoor verschillende geschikte partijen in kaart gebracht. 

In kaart brengen verkoop Schijf van Vijf-producten
Gezonde voeding verkleint de kans op chronische ziekten. Daarom moedigt de overheid het eten van producten uit de Schijf van Vijf aan. Een afspraak binnen het Nationaal Preventieakkoord is dat supermarkten, horeca en de catering elk jaar meer producten uit de Schijf van Vijf verkopen. 

Het ministerie van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil daarom weten hoeveel van deze producten verkocht worden en of dit inderdaad toeneemt. Ook als je dit vergelijkt met producten buiten de Schijf van Vijf. Het ministerie vroeg het RIVM en het Voedingscentrum of en hoe het mogelijk is om dit in kaart te brengen. Uit onderzoek blijkt dat het koppelen van verkoopcijfers aan Schijf van Vijf-producten mogelijk is, maar dat er nog wel meer onderzoek nodig is om de manier waarop te verfijnen. Ook zijn bindende afspraken over het aanleveren van gegevens aan de Levensmiddelendatabank belangrijk, zodat de volledigheid en kwaliteit van de gegevens verder verbeteren.

Verbreden monitor
Het advies richt zich nu op een monitor van de verkoop van producten in de supermarkten. Er zijn ook mogelijkheden om deze monitor te verbreden naar de horeca en catering. Bovendien bevelen de onderzoekers aan om de monitor aan te laten sluiten bij andere monitors, zoals de Voedselconsumptiepeiling (VCPVoedselconsumptiepeiling) en de Monitor productverbetering.

Rapport
Verkoop Schijf van Vijf-producten in supermarkten en de out-of-home sector in beeld. Advies over het opzetten van een monitor


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Breng verkoop Schijf van Vijf-producten beter in beeld
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 jul 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!