In 2018 zochten ruim 19.000 mensen hulp bij het stoppen met roken blijkt uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland

Patiënten betalen vanaf 1 januari 2020 geen eigen risico meer wanneer ze een stoppen-met-rokenprogramma volgen vanuit de eerstelijns zorg. Hieronder wordt ook de Generalistische Basis GGZ verstaan. De basisverzekering vergoedt deze zorg, maar hierop is een eigen risico van toepassing. Zorgverzekeraars hebben ervoor gekozen deze zorg nu vrij te stellen van het eigen risico. Om deze maatregel meer bekendheid te geven, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een campagne.

Voorwaarden voor vergoeding
Een stoppen-met-rokenprogramma bestaat uit begeleiding door een huisarts, of geregistreerde coach, zo nodig in combinatie met nicotine-vervangende producten en/of voorgeschreven medicatie.  Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van een stoppen-met-rokenprogramma, moet de patiënt eerst contact opnemen met een zorgverlener. Vergoeding van nicotine-vervangende middelen en/of medicatie vindt alleen plaats in combinatie met gedragsmatige begeleiding. Voorwaarden voor de vergoeding staan in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar. 

Nationaal Preventieakkoord
In 2018 zochten ruim 19.000 mensen hulp bij het stoppen met roken blijkt uit cijfers van Zorgverzekeraars Nederland. Om dit aantal verder te laten stijgen, hebben verzekeraars in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat zij vanaf 1 januari 2020 niet langer een eigen risico in rekening brengen voor het eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma. 

Overheidscampagne ‘Stoppen met roken werkt aanstekelijk
Op 30 december start een overheidscampagne om deze maatregel meer bekendheid te geven. Deze is tot eind januari te zien op televisie en sociale media. De campagne verwijst rokers door naar de website ikstopnu.nl voor meer informatie. Onder het motto ‘Stoppen met roken werkt aanstekelijk’, worden rokers aangemoedigd een stoppoging te doen onder gedragsmatige begeleiding.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Rookvrije generatie
  • Bron bij dit artikel: : NVZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Eigen risico geschrapt voor eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 02 jan 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!