Per 1 maart aanstaande zijn 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen door de zorgverzekeraars geschrapt

Zorgverzekeraars hebben besloten om per 1 maart aanstaande 17 formulieren voor bijlage 2-geneesmiddelen te schrappen. Geneesmiddelen waar de minister vergoedingsvoorwaarden aan stelt, staan op bijlage 2 van de Regeling zorgverzekering. Zorgverzekeraars mogen de kosten alleen vergoeden wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan. Zij gebruiken hier formulieren voor, die de voorschrijvers moeten invullen en die de apotheek controleert en bewaart wanneer de patiënt het geneesmiddel komt ophalen. Tijdens de eerste ronde schrapsessies van (Ont)regel de zorg in januari werd duidelijk dat apothekers deze formulieren als administratieve last ervaren. Van de huisartsen was dit al langer bekend.

De meeste formulieren moeten elk jaar opnieuw worden ingevuld. Bij chronische aandoeningen wordt dit nu aangepast. Pas na drie jaar moet de arts evalueren of er nog steeds wordt voldaan aan de vergoedingsvoorwaarden en opnieuw een formulier invullen. Gedurende die drie jaar volstaat alleen een recept van specialist of huisarts.  In de praktijk betekent de schrapactie een jaarlijkse reductie van ten minste 250.000 tot 300.000 door de voorschrijver in te vullen formulieren, die de apotheek ook niet meer hoeft te controleren. De schrapactie past in de ambitie van zorgverzekeraars om zorgverleners te ontzorgen, zodat zij zoveel mogelijk tijd kunnen besteden aan het verlenen van goede zorg.

Welke formulieren worden geschrapt?

Nr. Bijlage 2 geneesmiddel

11 Granulocyt koloniestimulerende factor

13 Eliglustat

13 Imiglucerase

13 Velaglucerase

27 Erytropoëtine en analoga

27 Interferon

31 Miglustat

50 Ivabradine

51 Dornase alfa

51 Romiplostim

61 Tafamidis

83 Teriparatide

86 Eltrombopag

87 Rivaroxaban

91 Dabigatran

91 Apixaban

93 Edoxaban


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgverzekeraars schrappen groot aantal formulieren voor geneesmiddelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 19 feb 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!