Dat schrijft de inspectie in een rapport na bezoeken eind vorig jaar aan 10 asielzoekerscentra

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is positief over de zorg die asielzoekers en toegelaten vluchtelingen op asielzoekerscentra (azc’s) krijgen. Het lukt zorgverleners zorg te bieden onder moeilijke omstandigheden in overvolle azc’s. De coronacrisis kwam daar nog bovenop. De bewoners van azc’s kunnen 24 uur per dag terecht bij een huisarts. Ook de toegang tot verloskundigen en apothekers is over het algemeen goed. De inspectie heeft bewondering voor de bevlogenheid waarmee zorgmedewerkers op of voor azc’s hun werk doen. Maar sommige dingen kunnen nog beter.

Dat schrijft de inspectie in een rapport na bezoeken eind vorig jaar aan 10 asielzoekerscentra. Daarbij werd ook met bewoners gesproken. Ook vroeg de inspectie informatie op bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de organisatie GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) en de brancheorganisatie van de GGD’en (GGD GHOR, jeugdgezondheidszorg).

Positief
Nieuw aangekomen asielzoekers krijgen direct een medische intake aangeboden. Ook krijgen ze goede informatie over de bereikbaarheid van de zorg. Ze kunnen 24 uur per dag en zeven dagen per week terecht bij een huisarts. In spoedgevallen hebben de azc-bewoners binnen 30 seconden een medisch deskundige aan de telefoon. Met andere zorgverleners in de eerstelijnszorg zijn er constructieve afspraken.

De medische dossiers van asielzoekers zijn in orde. Asielzoekerskinderen blijven ook na verhuizing in beeld bij de gezondheidszorg. Na wat opstartperikelen ging het vaccineren tegen corona goed.

Moeilijke omstandigheden, enorme inzet
De inspectie heeft bewondering voor de medewerkers in de zorg aan asielzoekers. Zij doen hun werk onder moeilijke omstandigheden die fysiek en emotioneel heel belastend zijn: tijdens de coronacrisis en op overvolle azc’s. De bevlogenheid waarmee de medewerkers hun werk doen is enorm. Met hun uiterste inspanning lukt het om zorg en hulpverlening aan de azc-bewoners te leveren.

Wat moet nog beter
Verschillende problemen in de zorg en de jeugdhulp spelen voor iedereen in heel Nederland, zoals wachtlijsten voor de geestelijke gezondheidszorg (voor volwassenen en kinderen). Voor asielzoekers komen daar taalproblemen en culturele drempels bovenop. Daardoor hebben zij niet of nauwelijks tijdig toegang tot de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg.

Hetzelfde geldt in de jeugdgezondheidszorg. Door een tekort aan personeel - vooral aan jeugdartsen - gaan de zorg, preventie en de vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma niet altijd tijdig van start.

Verder: 
  • De praktijklijn van de GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA) is in spoedgevallen heel snel bereikbaar, binnen 30 seconden. Maar in niet-spoedgevallen haalt de GZA de norm voor bereikbaarheid niet altijd. Dit kwam door verdubbeling van het aantal telefoontjes tijdens de coronacrisis en door hoog ziekteverzuim door diezelfde coronacrisis. 
  • Bij verhuizing is het uitwisselen van medische dossiers nog niet overal optimaal. Zorgmedewerkers ervaren privacyregels soms als belemmerend. Betere uitleg daarover zou kunnen helpen.
  • Ziekenhuizen maken onvoldoende gebruik van een tolk. Dat belemmert de communicatie enorm.
  • Zorgverleners leggen uit hoe de zorg in Nederland werkt. Maar ze kunnen daarnaast meer oog hebben voor wat mensen uit een andere cultuur gewend zijn.

De conclusies van de inspectie zijn gebaseerd op bezoeken eind vorig jaar. Inmiddels is het in de asielopvang nog drukker. Omdat dit risico’s oplevert voor de zorg gaat de IGJ de komende weken een aantal (nood)opvanglocaties bezoeken en daarover op korte termijn rapporteren.

Documenten
Bevlogen medewerkers houden zorg aan asielzoekers overeind onder zorgelijke omstandigheden

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : IGJ
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2022/05/31/zorg-aan-asielzoekers-blijft-overeind-onder-moeilijke-omstandigheden
Originele titel: Zorg aan asielzoekers blijft overeind onder moeilijke omstandigheden
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-06-02

Relevante artikelen ...

Tekort aan epilepsiemedicijn Sabril De Inspectie heeft toestemming gegeven de tabletten uit het buitenland te halen Er is in Nederland een tekort aan Sabril tabletten (vigabatrine), een... Anders Tue, 18 Oct 2022, 09:57:57
In Zuid-Nederland doet men het meest aan criminaliteitspreventie De deur blijft 's avonds in het zuiden en het westen vaker dicht Inwoners van Zuid-Nederland (Noord-Brabant en Limburg samen) doen vaker aan criminal... Anders Mon, 10 Oct 2022, 10:14:09
Vluchtelingenwerk wint kort geding! Rechter oordeelt dat per direct geen asielzoeker meer op straat mag belanden Donderdag 6 oktober heeft de rechter een kraakheldere en noodzakelijke u... Anders Thu, 06 Oct 2022, 13:47:41
Voor alle kinderen is preventie een goede start Ouders weten dat ze een belangrijke taak hebben als ouder, maar zijn vaak onzeker en durven niet snel hulp te vragen Misschien niet het meest opwinde... Anders Mon, 21 Feb 2022, 19:23:20
In verpleeghuizen en de geestelijke gezondheidszorg gaat E-health veelal goed,maar kan beter Mits goed gebruikt, geven e-healthvoorzieningen meer eigen regie aan cliënten Een robot die in een verpleeghuis bewegingsoefeningen voordoet, of spel... Anders Thu, 30 Sep 2021, 05:58:50
Extra attent zijn op verschillen zelftest of sneltest Zodra er een ontheffing is verleend aan een fabrikant voor het op de markt brengen van een zelftest, wordt dat gepubliceerd op Rijksoverheid.nl Nu er... Anders Sun, 28 Mar 2021, 11:51:36

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com