De beschikbaarheid van beschermingsmiddelen is sterk verbeterd

De RIVM-richtlijn voor gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen buiten het ziekenhuis is aangepast. Op aandringen van onder meer ActiZ en V&VN heeft het RIVM uitgesproken dat zorgprofessionals zelf kunnen bepalen of in een specifieke situatie beschermende middelen nodig zijn. Als de specifieke situatie daarom vraagt mogen zorgprofessionals voortaan op basis van hun professionele inzichten en ervaring, beredeneerd afwijken van de uitgangspunten en medische beschermingsmiddelen gebruiken. Gepast gebruik en voldoende beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen blijft van essentieel belang, ook de komende tijd. Preventief gebruik wordt nog steeds afgeraden.

Professionele afweging
In algemene zin schrijft de richtlijn voor dat beschermende middelen niet nodig zijn wanneer de afstand tot de patiënt meer dan 1,5 meter is. Dit geldt ook voor het snel iets aangeven aan een patiënt of iemand te hulp schieten. Het ministerie van VWS adviseert dat zorgprofessionals een “reservepakketje” aan medische beschermingsmiddelen bij zich hebben. V&VN werkt samen met ActiZ en andere veldpartijen op dit moment aan een verder uitwerking van de richtlijn ‘PBM buiten het ziekenhuis’ van het RIVM voor de verschillende sectoren. Deze handreiking, die volgende week verschijnt, kan de professionals ondersteunen bij het maken de professionele afweging.

Beschikbaarheid
De beschikbaarheid van beschermingsmiddelen is sterk verbeterd. De ouderenzorg in de wijk en in verpleeghuizen is vol in beeld en de toestroom van middelen naar zorgorganisaties verloopt steeds beter. Zowel via eigen of reguliere kanalen als via het landelijk consortium hulpmiddelen. Uitgezonderd vooralsnog beschermende schorten met lange mouwen, waarvan de beschikbaarheid wereldwijd een probleem is. Hoewel de toelevering verbetert, is het belangrijk dat medische persoonlijke beschermingsmiddelen (met name gecertificeerde maskers) uitsluitend bestemd zijn en blijven voor gebruik in de zorg. Het gebruik van mondmaskers in andere delen van de samenleving, mag niet ten koste gaan van de beschikbaarheid aan beschermingsmiddelen voor de zorg.

RIVM: Uitgangspunten PBM buiten het ziekenhuis
Lees meer over PBM in ons Dossier coronavirus


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Richtlijn RIVM gebruik beschermingsmiddelen aangepast
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 mei 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!