Rechter bekrachtigt uitspraak: reële onderbouwde tarieven
Dinsdag 30 maart heeft de rechter opnieuw de zorgorganisaties in het gelijk gesteld in een hoger beroep over het inkoopkader voor de langdurige zorg. Het eerdere kort geding dat was aangespannen om reële en kostendekkende tarieven te eisen van zorgkantoren bij het inkopen van Wlz-zorg, is hiermee bekrachtigd. ActiZ, branchevereniging van zorgorganisaties is tevreden met het resultaat omdat de uitspraak in het kort geding in stand blijft en daarmee houvast biedt om te komen tot reële tarieven.
Zorgkantoren oneens met uitspraak Wlz-tarieven
De vijf zorgkantoren zijn in hoger beroep gegaan omdat ze het niet eens waren met de uitspraak van de rechter afgelopen najaar over de Wlz-tarieven. Tientallen zorgaanbieders uit de verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg en ggz hadden de rechtszaak aangespannen omdat het geboden tarief voor de inkoop van Wlz-zorg 2021 niet toereikend was. De rechter heeft toen al geoordeeld dat de zorgkantoren een reëel tarief moeten bieden dat - in geval van kortingen op het NZa-maximumtarief - deugdelijk moet zijn onderbouwd.
Mireille de Wee, voorzitter van de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg, sprak in oktober al over gevolgen van het gewonnen kort geding: ‘We willen en moeten cliënten goede zorg bieden, investeren in zorgmedewerkers en innovaties en daar zijn reële tarieven voor nodig. Het is positief dat de rechter dit met ons eens is. Cliënten en familie zijn de winnaar’. De Nederlandse Zorgautoriteit stelt de zorgtarieven vast die gaan over wat de zorg gemiddeld kost en niet over wat nodig is voor benodigde investeringen voor de toekomst. Zorgkantoren moeten zorgaanbieders reële tarieven bieden.
Rechter bekrachtigt uitspraak: reële onderbouwde tarieven
Tijdens het hoger beroep wilde de zorgkantoren helderheid verkrijgen over de omvang van de motiveringsplicht die zij hebben in geval van een verlaging van het NZa-maximumtarief. De rechter oordeelt dat de zorgkantoren hiervoor bij het verkeerde adres zijn. Voor een toets op de omvang van de motiveringsplicht hadden de zorgkantoren een andere procedure moeten voeren. De rechter heeft vervolgens in ook het vonnis van het kort geding bekrachtigd. Daardoor is er houvast om te komen tot reële tarieven voor de zorg.
Gevolg
Zorgkantoren zullen mede op basis van deze uitspraak en het eerder gewonnen kort geding moeten bepalen hoe het inkoopbeleid 2022 (en 2023) als aanvulling op het Wlz Inkoopkader 2021 – 2023 eruit gaat zien. Over het inkoopbeleid voor de aankomende jaren vindt in deze periode veelvuldig overleg plaats tussen ActiZ en ZN. De verwachting is dat zorgkantoren rond 8 april de eerste contouren hiervan zullen tonen. ActiZ pleit al langer voor een toekomstbestendige financiering van de ouderenzorg met passende tarieven. Nederland staat voor een grote uitdaging om de vergrijzing op te vangen, dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de politiek, zorgkantoren, zorgorganisaties en de samenleving.