De toegang tot verpleeghuiszorg staat onder druk en daarmee ook de kwaliteit en betaalbaarheid

Veel gaat goed in de dialoog tussen zorgkantoor en verpleeghuisorganisatie, maar de verpleeghuiszorg staat grote uitdagingen te wachten. De evaluatie van de zorginkoop van verpleeghuiszorg door branchevereniging ActiZ laat een gemixt beeld zien. ActiZ branchevereniging van zorgorganisaties bevroeg haar leden naar het verloop en de uitkomst van de gesprekken die zorgorganisaties hadden met zorgkantoor. De bekostiging en contractering moet eenvoudiger, is de boodschap van zorgorganisaties.

Toegang en kwaliteit onder druk
De toegang tot verpleeghuiszorg staat onder druk en daarmee ook de kwaliteit en betaalbaarheid. 'Het gesprek in de samenleving over ‘anders denken over het recht op verpleeghuiszorg en de kwaliteit daarvan’ is niet langer vooruit te schuiven', aldus Mireille de Wee, voorzitter van de ActiZ kerngroep Wonen en Zorg in het voorwoord van de monitor. De langdurige zorg staat onder druk door de verwachte toenemende vraag naar verpleeghuiszorg en krapper wordende arbeidsmarkt. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met een groot tekort aan verpleeghuiscapaciteit waardoor ruim 20.000 mensen op de wachtlijst staan. Uit de monitor blijkt dat zorgkantoren gemiddeld genomen oog hebben voor deze uitdaging en voor de bijzondere situatie rond Covid-19.

Eenvoudiger en kostendekkend
De uitkomsten van de monitor geven een beeld van grote diversiteit aan verschillende geldstromen voor verpleeghuiszorg. 'De administratieve lasten van de verschillende geldstromen zijn onverminderd hoog gebleven. Het kwaliteitsbudget, de Covid-19-compensaties en Meerzorg springen er uit.' Zorgorganisaties beschrijven dat vereenvoudiging van de bekostiging, kostendekkende tarieven en meerjarige financiering van de zorg aandachtspunten zijn voor de bekostiging vanaf 2022.

ActiZ deelt die wens tot eenvoud en duidelijkheid in de bekostiging. 'Het is van belang in te zetten op reële tarieven in een meerjarig inkoopbeleid om met de toekomstige uitdagingen om te gaan. Met voldoende zekerheid en stabiliteit kunnen zorgorganisaties namelijk zorg leveren voor díe groep mensen die deze zorg hard nodig heeft en ondertussen bouwen aan de ouderenzorg van de toekomst, als onderdeel van de ouder wordende samenleving.'