Nederland vergrijst in snel tempo. Dat vraagt iets van de hele samenleving

ActiZ kijkt terug op een succesvol jaar waarin we het gesprek over ouder worden op diverse manieren hebben geactiveerd in de samenleving. Ruim 60 zorgorganisaties zijn aan de slag gegaan met Praat vandaag over morgen. In dit jaaroverzicht nemen we je mee in de activiteiten en de zichtbaarheid van Praat vandaag over morgen in 2022. Uiteraard wordt je ook bijgepraat over de plannen voor het nieuwe jaar.

Over de campagne
Nederland vergrijst in snel tempo. Dat vraagt iets van de hele samenleving. Hoe we de zorg voor ouderen organiseren én wat we voor elkaar doen. Met Praat vandaag over morgen betrekt ActiZ heel Nederland bij de toekomst van de ouderenzorg. We roepen iedereen op om het gesprek over ouder worden aan te gaan. Meer info op: www.praatvandaagovermorgen.nl

Gesprekken door het hele land 
Het Praat vandaag over morgen-bankje stond ook dit jaar symbool voor vele gesprekken over ouder worden en de toekomst van zorg. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen sloten we begin dit jaar aan bij regionale debatten, onder meer in de gemeenten Lelystad en Schagen. We voerden het gesprek met gemeenteraadsleden en inwoners. Ook sloten we aan bij diverse bijeenkomsten en activiteiten zoals congres ‘Thuis in de wijk’ en de ‘Zorg & ICT beurs’. 

Wijkverpleegkundigen werden op het bankje uitgenodigd om in gesprek te gaan over wat de samenleving zelf kan doen, om zich voor te bereiden op hun oude dag. Ook voerden we het gesprek met bestuurders van zorgorganisaties over uitdagingen die zij tegenkomen. Deze gesprekken vormen de basis voor een vervolg aan ‘Over Morgen’ de podcast. De lancering van deze nieuwe podcastreeks staat in januari 2023 gepland.

De Dag van de Zorg voor Morgen
Op 30 oktober 2022 was het de Dag van de Zorg voor Morgen. Op deze dag vragen we jaarlijks aandacht voor de uitdagingen én oplossingen in de ouderenzorg. En roepen we iedereen op om daarover in gesprek te gaan. In samenwerking met Fundis is er speciaal voor deze dag een toolkit ontwikkeld, zodat (zorg)organisaties de boodschap online konden verspreiden. En met succes: ruim 60 zorgorganisties hebben de campagne gedeeld!

Naast deze online campagne voerden we ook live het gesprek met reizigers op station Eindhoven centraal. Dit deden we aan de hand van prikkelende vragen en activiteiten: Hoe zie jij je eigen oude dag voor je? En ben jij hier al op voorbereid? Zowel jong als oud namen plaats op het gespreksbankje. Dit leverde waardevolle gesprekken op en gaf inzicht in de vele verschillende perspectieven die er zijn over de toekomst van zorg. Bekijk hieronder een korte terugblik video.

Het maatschappelijk debat in de media
Daarnaast bestellen zorgorganisaties massaal het bankje en de gesprekskaarten om het gesprek over ouder worden te stimuleren met bewoners, bezoekers, medewerkers, cliënten en familie. Wil je ook aan de slag? Je bestelt het bankje en de gesprekskaarten hier

In de samenleving wordt het gesprek over morgen steeds zichtbaarder. Diverse media besteedden aandacht aan de uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt.
Met artikelen in onder andere ‘Seniorenwijzer’ en ‘Libelle’ en optredens in diverse televisie- en radioprogramma’s wordt de maatschappij zich steeds meer doordrongen van de verandering die hen te wachten staat.

VVT werkt aan morgen
Het gesprek over morgen wordt vervolgd in 2023. Het vorige uitgevoerde publieksonderzoek (2019) wordt vernieuwd om inzicht te krijgen hoe Nederland oud wil worden en hoe zij zich hierop voorbereiden. We gaan in dialoog met de sector, de maatschappij en vooral met de zorgprofessionals om te ontdekken hoe de zorg er morgen uit moet zien. Dit wordt gedaan met onder meer theatervoorstelling ‘Mag ik je kussen?’, speciaal ontwikkeld voor de VVT-sector en de bewustwordingscampagne ‘Hoe Dan?’. De inzichten, kennis en ervaring van zorgprofessionals zijn namelijk keihard nodig om de zorg voor ouderen en chronisch zieken te vernieuwen.

Meer info over de theatervoorstelling en het programma Over Morgen: www.vvtwerktaanmorgen.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ruim 60 zorgorganisaties aan de slag met Praat vandaag over morgen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 11 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!