Verpleegkundige en verzorgende professionals krijgen in alle zorgsectoren te maken met cliënten met (risico op) obstipatie

Verpleegkundige en verzorgende professionals ervaren knelpunten in de preventie en zorg bij cliënten met (risico op) obstipatie. Ze hebben bij het uitvoeren van hun werkzaamheden te weinig aandacht voor obstipatieklachten van cliënten. Een ander knelpunt is dat cliënten uiteenlopende adviezen krijgen van verschillende professionals. Een richtlijn over het verpleegkundig en verzorgend handelen kan bijdragen aan het verminderen van die knelpunten. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Verpleegkundige en verzorgende professionals krijgen in alle zorgsectoren te maken met cliënten met (risico op) obstipatie. Bekend is dat langdurige obstipatie bij volwassenen vaak leidt tot een slechtere kwaliteit van leven, stress, minder sociale contacten en ziekteverzuim.

Te late signalering obstipatieklachten
Ruim veertig procent van de ondervraagde verpleegkundige en verzorgende professionals ervaart knelpunten in de preventie van of zorg bij obstipatie. Het meest genoemde knelpunt is het niet of te laat signaleren van het risico op obstipatie bij een cliënt. Vooral de professionals in de wijkverpleging en verpleeghuizen geven aan dat zij weinig zicht hebben op het ontlastingspatroon van hun cliënten.

Richtlijn voor meer eenduidigheid
Ruim dertig procent van de ondervraagde professionals vindt de ontwikkeling van een richtlijn over obstipatie voor verpleegkundige en verzorgende professionals geschikt om de knelpunten aan te pakken. Verder raden de ondervraagde professionals aan om duidelijke samenwerkingsafspraken te maken met artsen over de taken en verantwoordelijkheden bij cliënten met (risico op) obstipatie.

Over het onderzoek
De knelpuntenanalyse bestond uit een verkenning van relevante onderzoeksliteratuur en patiëntenfora, interviews met cliënten en zorgprofessionals, een vragenlijstonderzoek onder 985 deelnemers van het Nivel Panel Verpleging & Verzorging en een online focusgroep met verpleegkundige en verzorgende professionals. Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van beroepsvereniging V&VN en ZonMw.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Verpleegkundigen en verzorgenden signaleren beperkte aandacht voor obstipatie van cliënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 aug 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!