De jaarlijkse eHealth-Monitor van Nictiz en het NIVEL geven aan dat digitale medicatiecontrole achter blijft  in de ouderenzorg terwijl dit wel noodzakelijk zou zijn.

Meer dan de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg vindt een digitale oplossing voor de medicatiecontrole noodzakelijk. In de praktijk gebruikt slechts 22% van deze zorgverleners deze digitale oplossing. Dit blijkt uit de jaarlijkse eHealth-Monitor van Nictiz en het NIVEL.

Digitale medicatiecontrole maakt een dubbele medicatiecontrole makkelijker. Het stelt de verpleegkundige en de verzorgende in de wijk in staat om flexibeler en veiliger te werken. De digitale dubbele medicatiecontrole maakt het voor hen mogelijk om overal waar ze op dat moment zijn hun collega te helpen bij medicatiecontrole voor een cliënt.

“Verpleegkundigen &Verzorgenden Nederland (V&VN)  is positief over het gebruik van de digitale dubbele medicatiecontrole. Het is niet alleen een efficiënte, maar ook een veilige manier van werken voor verpleegkundigen en verzorgenden. Door dubbele medicatiecontrole wordt de patiëntveiligheid vergroot en de kans op fouten bij de medicatie verkleint.”

Zorgverleners staan positief tegenover gebruik e-health

Naast digitale oplossingen, zoals de digitale medicijncontrole, geven verpleegkundigen en verzorgenden ook aan e-health te willen inzetten bij de digitale afstemming van zorg, en voor zorg op afstand. Uit het onderzoek blijkt echter ook hier dat het daadwerkelijke gebruik van e-health in de praktijk achterblijft bij de noodzaak ervan.

“Naast de digitale medicatiecontrole ziet Actiz het beschikbaar hebben van een digitale toedienlijst als een waardevolle toepassing bij het veilig toedienen van de medicatie door verpleegkundigen en verzorgenden. Het vergt wel dat randvoorwaarden op orde zijn, zoals standaardisatie en koppeling tussen systemen van zorgorganisatie, apothekers en artsen.”

Kansen voor  e-health in ouderenzorg 

Het grote verschil tussen gebruik van e-health en de wens om het in te zetten, geeft aan dat een flinke groei van e-health mogelijk is in de ouderenzorg. Verder onderzoek kan uitwijzen waarom gebruik achterblijft, welke belemmeringen daarin een rol spelen en hoe het gebruik verder gestimuleerd kan worden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Gebruik digitale medicatiecontrole ouderenzorg groeit, maar blijft achter bij noodzaak
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!