De productie is onder voorwaarden toegestaan

Openbare apotheken verstrekten in 2019 aan ruim 2 miljoen mensen in totaal 6,4 miljoen keer een doorgeleverde bereiding. Aan ongeveer twee derde van de gebruikers wordt een bereiding verstrekt die is bedoeld voor cutaan gebruikt, zoals zalven en crèmes. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Als bij de behandeling van patiënten voorschrijvers en apothekers niet uitkomen met geregistreerde geneesmiddelen, mogen apotheken het gewenste geneesmiddel bereiden. Omdat apotheken niet meer verplicht zijn om zelf over bereidingsfaciliteiten te beschikken, is in Nederland de praktijk ontstaan dat gespecialiseerde apotheken voor collega-apotheken geneesmiddelen bereiden.

Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen enerzijds individuele bereidingen voor één patiënt op maat op verzoek van een apotheker en anderzijds producten die op grotere schaal worden bereid. Deze laatste categorie wordt doorgeleverde bereidingen genoemd.

De productie is onder voorwaarden toegestaan. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft die voorwaarden geformuleerd en gepubliceerd in een circulaire. Eén daarvan is dat doorgeleverde bereidingen moeten worden aangemeld bij de G-Standaard van Z-Index. Daardoor krijgen ze een artikelnummer en dat stelt de SFK onder meer in staat om doorgeleverde bereidingen te tellen.

Dermatica
Zorgverzekeraars bepalen gezamenlijk of een doorgeleverde bereiding voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komt. Van de 6,4 miljoen verstrekkingen in 2019 was ongeveer een vijfde van vergoeding uitgesloten. De bijna 500.000 gebruikers moesten daarvoor in totaal € 21 miljoen (inclusief 9% btw) zelf betalen. Dat aan doorgeleverde bereidingen overduidelijk behoefte bestaat, moge blijken uit het aantal van ruim 2 miljoen mensen die daarop in 2019 waren aangewezen.

Er is vooral behoefte aan huidpreparaten. Apotheken verstrekten die aan ongeveer 1,3 miljoen patiënten. Ruim 1 miljoen van hen kreeg een neutrale zalf of crème, 140.000 een product met de corticosteroïd triamcinolon en 70.000 met salicylzuur als werkzame stof.

Ruim een kwart miljoen mensen gebruiken tabletten die moeten worden bereid, omdat voor hen met geregistreerde producten geen adequate dosering mogelijk is. Meestal bevatten de tabletten een kleinere hoeveelheid werkzame stof dan de geregistreerde preparaten. Ze worden onder meer ingezet bij senioren bij wie een lage dosering is gewenst. Tabletten met 12,5 mg van het plasmiddel spironolacton tellen ongeveer 50.000 gebruikers. Van die stof zijn uitsluitend tabletten geregistreerd met 25 mg of meer.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: SFK
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Doorgeleverde bereidingen voor 2 miljoen mensen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 02 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!