Zonder begeleiding van een arts kan het gebruik van Tabex gevaarlijk zijn

Mensen die Tabex gebruiken voor het stoppen met roken, kunnen te maken krijgen met psychiatrische bijwerkingen. Tabex is in Nederland een illegaal medicijn dat te koop is via het internet. Zonder begeleiding van een arts kan het gebruik van Tabex gevaarlijk zijn.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving zeven meldingen van psychiatrische bijwerkingen na gebruik van  Tabex. De gemelde klachten waren psychose, angst, paniek aanvallen, zelfmoordgedachten en depressie.

Tabex
Tabex kan alleen via internet besteld worden. De werkzame stof van Tabex is cytisine. Deze werkzame stof zit ook in Asmoken. Asmoken is in Nederland wel geregistreerd. Hetzelfde geldt voor Champix. De actieve stof in Champix is varenicline. Cytisine uit Tabex en Asmoken lijkt op varenicline. 

Bijwerkingen
Bij gebruik van deze middelen kunnen psychiatrische bijwerkingen optreden. De werkzame stoffen van Champix en Tabex lijken op elkaar en daarom zijn dezelfde bijwerkingen te verwachten. Omdat Tabex in Nederland illegaal is, is er geen officiële Nederlandse bijsluiter beschikbaar. De Nederlandse vertaling van de bijsluiter van Tabex op het internet is gebrekkig. Niet alle mogelijke bijwerkingen van de originele bijsluiter worden genoemd. Ook ontbreekt de waarschuwing voor mensen met een psychiatrische verleden dat dit geneesmiddel beter niet gebruikt kan worden. 

Risico
De niet volledige informatie vormt een veiligheidsrisico. Het is belangrijk dat consumenten op de hoogte zijn van mogelijke psychiatrische bijwerkingen. Champix en Asmoken zijn alleen te krijgen op recept via de arts. Deze gebruikers worden begeleid door een arts en worden geïnformeerd over de mogelijke risico’s. Dit geldt niet voor de gebruikers van Tabex.

Lareb heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd  (IGJ) ingelicht over de ontvangen meldingen en over het risico’s van de verkoop via internet.

Lees hier de analyse van de meldingen.  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Psychiatrische bijwerkingen bij illegaal anti-rookmiddel Tabex
  • Datum: 09 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!