Kankerzorg onder druk door forse stijging coronagevallen

Nu het aantal ziekenhuisopnames weer hard toeneemt, stijgt de druk op de reguliere zorg en ook de zorg voor kankerpatiënten. KWF en de Taskforce Oncologie roepen daarom de Nederlandse bevolking op om de adviezen van de overheid op te volgen. Op deze manier help je mensen die nu in het ziekenhuis liggen, want alleen op deze manier krijgen we het aantal besmettingen omlaag. 

De strenge maatregelen die de overheid in het voorjaar oplegde, waren effectief. Het aantal coronagevallen werd teruggebracht, en de reguliere zorg kon weer opgestart worden. De zorg voor kankerpatiënten en andere patienten was hierdoor rond de zomer weer op het normale peil.

KWF – directeur Johan van de Gronden: `We zien dat het niet goed gaat, de druk op de zorg neemt alsmaar toe. Daarom vraag ik aan iedereen: wil je echt iets doen voor kankerpatiënten, houd je dan aan de coronamaatregelen.`

In september zijn zelfs meer kankerdiagnoses gesteld dan gebruikelijk, maar daarmee is de achterstand in het aantal diagnoses echter nog niet ingelopen. Het is dus van het grootste belang dat de oncologische zorg ook in de komende maanden kan blijven doorgaan.

Vroege opsporing
Dankzij speciale maatregelen die naar aanleiding van de eerste coronaperiode zijn genomen, zullen bevolkingsonderzoeken nu zo goed mogelijk doorlopen. Ook blijft het van belang dat mensen op tijd naar de huisarts gaan, ook bij milde klachten. Hoe eerder kanker wordt opgespoord, hoe beter de vooruitzichten zijn.

Handen ineenslaan
Om kankerbehandelingen te kunnen voortzetten, is het van belang dat zorginstellingen samenwerken. Vaak gebeurt dit al, zeker op regionaal niveau. Het is zaak dat er met oog op de komende periode plannen gemaakt worden om de zorg voor kankerpatiënten in elk mogelijk scenario te continueren.

Video
Bekijk en download hier de video met KWF - directeur Johan van de Gronden waarin bovengenoemd bericht is samengevat. 

Deze oproep wordt gesteund door de Taskforce Oncologie, bestaande uit de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Platform Oncologie - SONCOS van de Federatie Medisch Specialisten, Citrienprogramma ‘Naar regionale oncologienetwerken’ en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: KWF / Mischa Stubenitsky
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : KWF
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: KWF doet oproep om zorg te helpen: houd je aan de coronamaatregelen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!