Zoönosen zijn infectieziekten die over kunnen gaan tussen dier en mens

In 2022 was er in Nederland het hele jaar door vogelgriep. Er raakten 76 pluimveebedrijven besmet met het virus. Ook veel wilde vogels en verschillende wilde zoogdieren raakten besmet. Dit blijkt uit de Staat van Zoönosen, een rapport dat het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA(Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) jaarlijks uitbrengen.

Zoönosen zijn infectieziekten die over kunnen gaan tussen dier en mens. De Staat van Zoönosen(externe link) geeft aan hoe vaak deze infectieziekten in Nederland voorkomen en wat daarbij de meest voorkomende zijn. 

De meest opvallende uitbraak van 2022 was vogelgriep. Net als in 2021 bleef het virus het hele jaar rondgaan onder pluimvee en wilde vogels in Nederland. Ook verschillende wilde zoogdieren zoals vossen en bunzingen raakten besmet. In Nederland raakten mensen niet besmet met het virus. 

Onderzoek naar MRSA(Methicilline-resistente Staphylococcus aureus ) bij landbouwhuisdieren
V-MRSA is een aan landbouwhuisdieren gerelateerd MRSA-type en komt vooral voor bij mensen die veel contact hebben met dieren. De laatste jaren zien we een toename van v-MRSA bij mensen die aangeven geen contact met dieren te hebben. Daarom doet het RIVM hier samen met partnerinstituten onderzoek naar. Sinds 2018 wordt elk jaar een ander landbouwhuisdier onderzocht. De Staat van Zoönosen besteedt aandacht aan de resultaten van dit onderzoek.

Elk jaar de Staat van Zoönosen
Samen met onder andere de NVWA(Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) monitort het RIVM ziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgedragen om snel te kunnen ingrijpen en uitbraken onder controle te houden. De Staat van Zoönosen geeft hier jaarlijks een overzicht van en laat ontwikkelingen over de tijd zien. Daarnaast is er elk jaar een actueel thema. Dit jaar is dat ‘Nieuwe voedselbronnen en voedselveiligheid’. Wat betekenen nieuwe voedselpatronen en voedselproducties voor de overdracht van voedselinfecties? Bijvoorbeeld de consumptie van insecten. De Staat van Zoöosen geeft een overzicht van lopende onderzoeken hiernaar.

Bron: RIVM
  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe Staat van Zoönosen uit: Uitbraak vogelgriep ook in 2022 opvallend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 16 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!