Dat blijkt uit gegevens die de ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeldportaal van de Nederlandse Zorgautoriteit

Ziekenhuizen schalen deze week de zorg opnieuw verder op. Dat blijkt uit gegevens die de ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeldportaal van de Nederlandse Zorgautoriteit. Het aantal beschikbare operatiekamers ligt nu op 68% van wat normaal in gebruik is. Vorige week was dat nog 65%. Ook geeft 77% van de ziekenhuizen aan weer deels of volledig reguliere planbare zorg te leveren. Vorige week was dat nog 61%.

Het aantal ziekenhuizen dat kritisch planbare zorg volledig kan leveren – de zorg die binnen 6 weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen - stijgt licht, van 70 naar 71%. In de afgelopen week lag het aantal verwijzingen dat huisartsen voor hun patiënten konden uitschrijven naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken op 85% van wat we zouden verwachten zonder corona-uitbraak. In de week daarvoor was dat 86%. 

Ggz
Het aantal verwijzingen dat huisartsen hebben kunnen uitschrijven naar de geestelijke gezondheidszorg ligt iets boven de aantallen die we zouden verwachten zonder corona. We zien wel verschillen tussen diagnoses en tussen leeftijden. Zo ligt het aantal verwijzingen voor ouderen iets lager dan we zouden verwachten.

Scenario’s
Omdat we niet weten hoe de coronapandemie zich in Nederland ontwikkelt, bereiden we ons samen met onder meer het ministerie van VWS, de IGJ, LNAZ en LCPS voor op alle scenario’s. Aan de ene kant is dat een scenario met grote aantallen nieuwe coronapatiënten met grote gevolgen voor de gehele breedte van de Nederlandse zorg. Daarvoor brengen we samen met het LNAZ, het LCPS en de GGD GHOR in kaart welke data nodig zijn om bij zeer grote Covid-druk de goede keuzes te kunnen maken over de inzet van zorgcapaciteit en vervolgens te zorgen dat deze dataverzameling plaatsvindt.

Zorgbemiddeling
Maar we houden ook rekening met een scenario dat er juist weer meer ruimte komt voor de reguliere zorg. We kijken voortdurend met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hoe we de data in Zorgbeeld kunnen uitbreiden op basis van de noodzaak en de behoefte daartoe. Zo willen we dat ziekenhuizen en zelfstandige klinieken de actuele wachttijden delen voor een aantal veelvoorkomende planbare behandelingen, zoals heupvervangingen, borstreconstructies of liesbreukoperaties. Mensen die zorg nodig hebben weten zo waar ze terecht kunnen en kunnen contact opnemen met hun zorgverzekeraar voor bemiddeling.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ziekenhuizen melden opnieuw opschaling reguliere zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 12 feb 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!