De handhaving van het rookvrije beleid wordt bij  de meeste onderwijsinstellingen door eigen personeel uitgevoerd

Vrijwel alle onderwijsinstellingen hebben eind 2020 een rookvrij terrein gerealiseerd. Van primair onderwijs tot en met het middelbaar beroepsonderwijs heeft tussen de 95% en 98% het terrein rookvrij gemaakt. Het hoger onderwijs heeft 93% rookvrije terreinen of campussen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut, dat in opdracht van het Trimbos-instituut in het najaar van 2020 is uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat met name het mbo en het hoger onderwijs afgestemd hebben met gemeenten over de handhaving van het rookbeleid rondom het onderwijsterrein. Een belangrijk onderwerp omdat de onderwijsinstellingen een handhavingsplicht op hun eigen terrein hebben, maar rokers het terrein afgaan en in de nabije omgeving van de locatie roken.

Handhaving
De handhaving van het rookvrije beleid wordt bij  de meeste onderwijsinstellingen door eigen personeel uitgevoerd. Onderwijsinstellingen lopen er wel tegenaan dat er leerlingen en studenten zijn die buiten het terrein gaan roken en daarmee uit het zicht verdwijnen. Dit creëert een grijs gebied voor scholen en wordt ervaren als een belemmering bij de handhaving.

Ambitie voor 2021
Onderwijsinstellingen die nog niet of gedeeltelijk een rookvrij terrein gerealiseerd hebben, willen de invoering zo snel als mogelijk te doen. De ambitie is dat per januari of per ingang van het nieuwe schooljaar in 2021 ook de laatste onderwijsinstellingen een rookvrij terrein hebben.

Meer informatie
Bekijk het rapport ‘Rookvrije schoolterreinen in 2020’(2021, Mulier Instituut)
Bekijk de infographic ‘Bijna alle onderwijsterreinen in 2020 rookvrij’
Meer info op rookvrijschoolterrein.nl


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Trimbos-instituut
  • Fotograaf of fotobureau: : longfonds
  • Bron bij dit artikel: : Trimbos-instituut
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Bijna alle onderwijsterreinen zijn rookvrij
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 10 mrt 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!