Gehoorverlies is vaak onomkeerbaar, vroege gehoorschade kan zich blijven opstapelen.

Bijna een op de zeven kinderen tussen de negen en elf jaar van bevolkingsonderzoek Generation R lijdt aan gehoorschade door lawaai.

Muziekspelers
Deze kinderen hebben ook vaker dan leeftijdsgenootjes last van harde geluiden of oorsuizen. Van alle tienjarigen in de studie gebruikt 40% draagbare muziekspelers.

Hoger risico
De onderzoekers kunnen op basis van deze studie niet aantonen dat de kinderen gehoorschade hebben door gebruik van muziekspelers. Wel tonen zij aan dat kinderen die muziekspelers gebruiken een drie keer hoger risico hebben op gehoorschade door lawaai. Zij publiceren hun bevindingen in het vakblad JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery. 

Schoolprestaties
Gehoorverlies kan kinderen op jonge leeftijd belemmeren in hun ontwikkeling en dit kan bijvoorbeeld leiden tot minder goede prestaties op school. 

Gehoortest
Gehoorverlies is vaak onomkeerbaar, vroege gehoorschade kan zich blijven opstapelen. "Juist daarom is het zo belangrijk om te weten hoe het met het gehoor van jonge kinderen is gesteld en wat de relatie met het gebruik van muziekspelers is", zegt onderzoeker Carlijn le Clercq. "Ruim drieduizend kinderen van bevolkingsonderzoek Generation R kregen een uitgebreide gehoortest. In totaal heeft 14% een vorm van lawaaischade. Dit kan zowel gehoorverlies in de hoge tonen zijn, als een dip in het audiogram. In totaal geeft ruim 11% van de kinderen zelf aan last te hebben van harde geluiden, vervorming van geluid of oorsuizen."

Schokkend
KNO-arts en hoofdonderzoeker dr. Marc van der Schroeff: "Dat lijken kleine percentages, maar eerlijk gezegd vind ik het schokkend dat we op deze jonge leeftijd al gehoorverlies zien die past bij lawaaibelasting en een relatie vinden met het gebruik van muziekspelers. Zeker omdat het hier gaat om tienjarigen. We gaan ervan uit dat de lawaaibelasting bij deze kinderen in de aankomende jaren zal toenemen, bijvoorbeeld door evenementen die zij gaan bezoeken. Dit kan leiden tot een opeenstapeling van schade met klachten van slechthorendheid, oorsuizen en dergelijke als gevolg, levenslang."


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Lawaaischade bij 1 op 7 kinderen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 16 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!