De Wegiz gaat stap voor stap verplicht stellen dat medische en zorggegevens tussen zorgverleners elektronisch uitgewisseld worden

De nieuwe wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) is een stap in de goede richting maar het voorstel gaat nog niet ver genoeg. Dat schrijven branchevereniging ActiZ, zorgverzekeraarskoepel ZN en acht andere zorgpartijen in een brief die onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd. De organisaties zijn blij dat het onderwerp digitale gegevensuitwisseling in de zorg de aandacht krijgt die het verdiend. Maar zien tegelijkertijd dat de nieuwe wet nog niet alle obstakels voor zorgverleners wegneemt.

De Wegiz gaat stap voor stap verplicht stellen dat medische en zorggegevens tussen zorgverleners elektronisch uitgewisseld worden. Nu de wet door de minister is ingediend bij de Tweede Kamer is de Kamercommissie van VWS weer aan zet. Begin juni krijgen de commissieleden de mogelijkheid om schriftelijke vragen in te dienen over de wet.

Doel niet gehaald
Het door de minister gewenste doel dat zorgverleners eenvoudig gegevens elektronisch met elkaar kunnen uitwisselen krijgt steun van ActiZ en de andere zorgpartijen. Tegelijk wordt geconstateerd dat dit doel met de huidige wet niet wordt gehaald. De systemen om deze onderlinge  communicatie en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners te ondersteunen, ontbreken namelijk nog op dit moment.

Een voorbeeld hiervan is het gebrek aan een goede digitale infrastructuur om gegevensuitwisseling mogelijk te maken. Waar kan een zorgverlener concreet naar toe om de gegevens digitaal te delen? Daarom wordt er onder andere in de brief gepleit om een landelijk stelsel van digitale zorginfrastructuren te realiseren. Met bijvoorbeeld gemeenschappelijke voorzieningen en open koppelingen, waardoor leveranciers hun systemen op basis van open standaarden toegankelijk kunnen maken voor daartoe bevoegde systemen en professionals.

Een digitale zorginfrastructuur die obstakels tot elektronische gegevensuitwisseling wegneemt in plaats van nieuwe opwerpt. Zodat niet alleen een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan de juiste zorg op de juiste plek, maar ook aan veilige zorg doordat de juiste informatie op de juiste plek en tijd beschikbaar komt.

Noodzaak beter gegevensuitwisseling
Door betere elektronische gegevensuitwisselingen kunnen zorgprofessionals sneller beschikken over de juiste informatie, voor de juiste zorg op de juiste plek. ActiZ zet zich in voor goede en veilige uitwisseling van gegevens met het oog op de grote opgaven van toekomst. Het aantal ouderen groeit namelijk snel -net als hun behoefte aan zorg- terwijl het aantal mensen dat cliënten kan verzorgen of verplegen juist afneemt. Digitalisering helpt ons de zorg toekomstbestendig te maken en in deze behoefte te voorzien.

Kamerbrief ZN en ActiZ over Wegiz


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe wet digitale gegevensuitwisseling goed, maar nog niet volledig
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 02 jun 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!