Goede en tijdige informatie-uitwisseling met de patiënt en tussen zorgverleners is nodig voor goede kwaliteit van zorg

Er komen dit jaar wettelijke, stapsgewijze maatregelen voor eenduidige elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Dat schrijft minister Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer. Goede en tijdige informatie-uitwisseling met de patiënt en tussen zorgverleners is nodig voor goede kwaliteit van zorg. Maar er is nog steeds geen zicht op volledige digitalisering van alle zorgprocessen. De Kamer en verschillende brancheorganisaties in de zorg, waaronder ActiZ, vroegen de minister al eerder om meer regie te nemen op het gebied van digitale gegevensuitwisseling. ActiZ is daarom blij met de brief van de minister.

Standaardisatie
De minister noemt in de Kamerbrief met name standaardisatie van taal én techniek, landelijke en regionale afspraken tussen zorgpartijen rond uitwisseling van informatie, eisen aan ICT-leveranciers en eisen aan de beveiliging van de informatievoorziening. De minister nodigt de betrokken brancheorganisaties uit aan te geven met welke zorgprocessen waar de informatie-uitwisseling het meest noodzakelijk is, gestart moet worden. Dit moet vóór 1 april 2019 resulteren in een concreet stappenplan.

Aandachtspunten
Volgens ActiZ is één van de noodzakelijke stappen het inbouwen van de in het Informatieberaad afgesproken standaarden, zoals de Basis Gegevensset (BGZ). Het Informatieberaad is een bestuurlijke samenwerking tussen deelnemers uit het zorgveld en het ministerie van VWS. Gezamenlijk werken de leden van het Informatieberaad aan een duurzaam informatiestelsel in de zorg. Behalve voor de BGZ-standaard blijft ActiZ ook aandacht vragen voor de bekostiging van de ICT-uitdagingen in de sector.

Versnelling
Het ministerie vraagt om input voor ‘een roadmap’ om zo gezamenlijk tot versnelling te komen. Sinds de zomer van 2018 zijn met ondersteuning van VWS, ruim 20 leden van ActiZ verder op weg geholpen met informatisering in zogeheten ‘versnellingskamers’. In deze tweedaagse workshops hebben zorgorganisaties met elkaar en/of met partners in de regio (ziekenhuis, huisartsen, apothekers) verkend welke stappen nodig zijn om te komen tot het elektronisch delen van gestandaardiseerde informatie met elkaar en met de cliënt via Persoonlijke GezondheidsOmgevingen (PGO). De hierin opgedane ervaringen bieden handvatten om de roadmap nader in te vullen.

Meer informatie
Kamerbrief over elektronische gegevensuitwisseling in de zorg


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wettelijke maatregelen elektronische gegevensuitwisseling in aantocht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 13 jan 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!