Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg is daardoor weer een stuk dichterbij

Maandag 22 januari ondertekenden Anneke Westerlaken, namens ActiZ, samen met minister Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de andere IZA-partijen, in Den Haag het IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling. ActiZ is blij dat VWS hiermee de regie pakt. Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg is daardoor weer een stuk dichterbij.

Om cliëntgegevens optimaal te kunnen gebruiken, moeten deze beschikbaar, bereikbaar en herbruikbaar zijn. Maar het landelijk delen en hergebruiken van deze gegevens is nu nog beperkt mogelijk. De realisatie en implementatie van de randvoorwaarden voor gegevensuitwisseling - waaronder Eenheid van Taal, generieke functies en het landelijk dekkend netwerk - moeten daarom worden versneld.

Met het uitvoeringsakkoord committeren ActiZ, VWS en de andere zorgpartijen zich aan gemaakte keuzes en richtinggevende afspraken die bijdragen aan landelijke gegevensuitwisseling. Het akkoord voorkomt ook dat afwijkende keuzes worden gemaakt die landelijke gegevensuitwisseling bemoeilijken of vertragen. En het voorkomt desinvesteringen.

‘Ik ben erg blij met de goede samenwerking binnen het zorgveld die heeft geleid tot dit uitvoeringsakkoord. Dit is een belangrijke stap die bijdraagt om te komen tot landelijke elektronische gegevensuitwisseling.’ minister Conny Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Het uitvoeringsakkoord past binnen de afspraken in het IZA en plateau 1 van de Nationale Visie en Strategie op het gezondheidsinformatiestelsel.

Toegankelijke, goede en betaalbare zorg
Een goede, veilige en eenvoudige gegevensuitwisseling is cruciaal voor het optimaliseren van de zorg voor ouderen, met name in de wijkverpleging, geriatrische revalidatiezorg en het eerstelijnsverblijf. In deze zorggebieden vinden voortdurend cliëntoverdrachten plaats, waarbij snel en nauwkeurig informatie moet worden gedeeld tussen bijvoorbeeld huisartsen en wijkverpleging.

Op dit moment gaat er veel tijd verloren omdat medewerkers veel verschillende wachtwoorden hebben, allerlei inlogcodes moeten invoeren en telefonisch informatie moeten opvragen. Wanneer databeschikbaarheid gerealiseerd is, kunnen snel cruciale gegevens van andere zorgprofessionals worden ingezien en geraadpleegd, wat resulteert in efficiëntere zorg, betere samenwerking en meer aandacht voor de cliënt.

Kijk hier voor het uitvoeringsakkoord

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling ondertekend
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 23 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!