De huidige werkwijze leidt tot onbegrip en frustratie bij cliënten, familie en zorgverleners en tot stagnatie bij de aanvraag
ActiZ dringt er al enige tijd bij het ministerie van VWS op aan dat de partner of de kinderen van een cliënt de aanvraag voor een (her)indicatie kan ondertekenen. Nu mag, als de cliënt dat niet meer kan, alleen een gemachtigde of een mentor of curator namens de cliënt de aanvraag doen. De huidige werkwijze leidt tot onbegrip en frustratie bij cliënten, familie en zorgverleners en tot stagnatie bij de aanvraag. Het brengt ook het CIZ in een lastig parket. ActiZ pleit voor een aanpassing van de Wlz.
Werkbare oplossing hard nodig
Zorgorganisaties ondervinden regelmatig problemen bij de aanvraag van een Wlz-indicatie door de partner of een kind van de cliënt. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) vereist bij de indicatieaanvraag een ondertekening door de cliënt of zijn vertegenwoordiger, conform de Wlz. Ook al kijkt het CIZ naar mogelijkheden om de cliënt niet te duperen, het leidt tot problemen en frustratie bij de Wlz-aanvraag. Een wilsonbekwame cliënt kan immers geen rechtsgeldige machtigingen afgeven, en voor het instellen van mentorschap staat minimaal 6 weken. Samen met het CIZ en de VGN dringt ActiZ bij het ministerie van VWS met klem aan op een spoedige werkbare oplossing, zie eerdere berichtgeving 'Handtekeningenproblematiek rond Wlz-aanvragen en CIZ'. ActiZ is blij dat nu ook vanuit de Tweede Kamer door Bergkamp (D66) en Ellemeet (Groen Links) vragen zijn gesteld aan de minister over deze handtekeningenkwestie.
Wel beslissen over medische behandeling, niet over Wlz-aanvraag?
ActiZ vindt dat ook fundamenteel naar de kwestie gekeken moet worden. Waarom mag de familie op basis van de gezondheidswetgeving wèl beslissen over medisch behandelingen als hun naaste dat niet meer zelf kan doen, maar niét voor een aanvraag voor een Wlz-indicatie? ActiZ pleit er langer voor de dat Wlz op dit onderdeel wordt aangepast en vertegenwoordigers van de cliënt de bevoegdheid krijgt de Wlz-aanvraag te ondertekenen als de cliënt dat meer kan. Met die aanpassing wordt de Wlz in lijn gebracht met overige bestaande gezondheidswetgeving (Wgbo en de Wet Bopz en zijn opvolger de Wet zorg en dwang (Wzd), Jeugdwet). ActiZ roept het ministerie op nu snel met een werkbare oplossing te komen. En in de Wlz te regelen dat familie bevoegdheid krijgt een Wlz-aanvraag te ondertekenen als de cliënt daartoe niet meer in staat is.
Aanpassing Wlz in lijn met Wzd
ActiZ en VGN stellen daarom voor de Wlz zo te wijzigen dat een indicatie voor langdurige zorg, die wordt aangevraagd omdat de verzekerde, vanwege een psychogeriatrische aandoening of beperking dan wel een verstandelijke beperking, behoefte heeft aan zorg, ook kan worden aangevraagd door degenen die op basis van artikel 22 Wzd bevoegd zijn een besluit tot opname en verblijf aan te vragen. Het wetsvoorstel tot aanpassing van de Wzd wordt waarschijnlijk nog dit najaar behandeld in de Tweede Kamer. Dat biedt ook een goede gelegenheid om de Wlz in lijn te brengen met de Wzd op het punt van vertegenwoordiging.
Concreet houdt ons voorstel in dat de huidige tekst artikel 3.1.1, lid 1 eerste volzin Wlz: (‘Het recht op zorg wordt op aanvraag van de verzekerde in een indicatiebesluit vastgesteld door het CIZ’) wordt vervangen door (toegevoegde tekst cursief): ‘Het recht op zorg wordt op aanvraag van de verzekerde of, indien het recht op zorg is gebaseerd op een psychogeriatrische aandoening of beperking dan wel een verstandelijke beperking, op aanvraag van degene die op grond van artikel 22 Wzd bevoegd is een besluit tot opname en verblijf aan te vragen, in een indicatiebesluit vastgesteld door het CIZ’.