De Tweede Kamer bespreekt aanpassingen van de Wet Zorg en Dwang

Maak de uitvoering van de Wet Zorg en Dwang makkelijker, dat is de oproep van elf landelijke organisaties aan de Tweede Kamer. Deze week behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel met aanpassingen voor de wet die sinds een jaar van kracht is. De cliëntenorganisaties Ieder(in), KansPlus en het LSR, de beroepsverenigingen V&VN, Verenso, NVAVG, NVO en NIP en de brancheorganisaties ActiZ, VGN en Zorgthuisnl schreven de Kamerleden gezamenlijk een brief met voorstellen om de wet te verbeteren.

Vereenvoudiging en verbetering
De voorstellen van de veldpartijen moeten zorgen voor een betere uitvoerbaarheid van de Wet Zorg en Dwang (Wzd). Bijvoorbeeld door meer duidelijkheid te geven over het uitwisselen van gegevens tussen zorgverleners en door de mogelijkheid te bieden de wet van toepassing te verklaren op mensen met een psychische aandoening die in een ouderen- of gehandicapteninstelling wonen. Ook bepleiten de veldpartijen meer flexibiliteit in de uitvoering van het stappenplan, zodat zorgverleners zorg op maat kunnen bieden.

De Wet Zorg en Dwang  schetst de randvoorwaarden voor zorg in een gedwongen kader in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Het helpt zorgverleners en familie bij het maken van afwegingen of onvrijwillige zorg echt nodig is en in welke vorm dan.

Ook kosten fors hoger dan gedacht
Naast de praktische verbetervoorstellen, zijn er ook zorgen over de uitvoerbaarheid van de Wet Zorg en Dwang. ActiZ en VGN zagen die eerder bevestigd door een kostenonderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat concludeerde dat voor de uitvoering van de Wzd leidt tot een verhoging van de kosten met € 111 miljoen per jaar. Dat betreft echter alleen de uitvoering van één onderdeel uit de wet, het stappenplan. De overige kosten van uitvoering van de Wzd zijn niet meegenomen in het kostenonderzoek van de NZa. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) dacht bij de invoering van de Wzd juist kosten (€ 2,9 miljoen) te besparen. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.

Tweede Kamer aan zet
Donderdag 27 mei bespreekt de Tweede Kamer de aanpassingen voor de Wet Zorg en Dwang. Juist bij zo’n belangrijke wet moet vereenvoudiging en verduidelijking het doel zijn van aanpassingen van de wet, stellen de organisaties in hun brief aan de Kamerleden. 

Gezamenlijke brief veldpartijen - Reparatiewet WZD


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Oproep veldpartijen aan Kamerleden: ‘Verbeter de Wet Zorg en Dwang’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!