Nijmegen staat bekend om haar grote zorgsector: maar liefst een kwart van de werkende bevolking heeft een baan in de zorg of een sector die er direct mee samenhangt
Digital Health floreert in de regio Nijmegen, waar het bijdraagt aan een betere zorg en gezondheid en ook werkgelegenheid schept. De coronapandemie onderstreept het belang van digitale oplossingen, zoals beeldbellen en telemonitoring, voor de zorg en gezondheid. Om ontwikkelaars en eindgebruikers nog dichter bij elkaar te brengen, introduceren The Economic Board en het Radboudumc de Interactieve Digital Health kaart.
Mooi ecosysteem
Nijmegen staat bekend om haar grote zorgsector: maar liefst een kwart van de werkende bevolking heeft een baan in de zorg of een sector die er direct mee samenhangt. Specifiek voor Digital Health is veel kennis en kunde (human capital) aanwezig bij het Radboudumc, de Radboud Universiteit, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het ROC Nijmegen. Ook zijn in Nijmegen en omgeving op het gebied van Digital Health meer dan 50 bedrijven actief. Voor Digital Health innovaties bestaan verschillende financieringsmogelijkheden en is ook businesssupport beschikbaar. Er bestaat dus al een mooi ecosysteem, dat volop kansen biedt voor verdere uitbouw.
Kansen
Tom van de Belt, onderzoeker bij het Radboudumc en speerpunttrekker Digital Health: “De regio Nijmegen biedt ideale kansen om Digital Health producten en diensten te ontwikkelen, ze goed te verankeren in de praktijk en vervolgens ook op te schalen. Dat verbetert de patiëntenzorg en maakt tegelijkertijd ook economische groei mogelijk. Zeker op de gebieden zorg op afstand, zelf-monitoring, wellness en educatie, en vroege detectie met kunstmatige intelligentie, is in deze regio al veel kennis en ervaring aanwezig.”
Regionale wensen
Van de Belt bracht de regionale situatie in kaart. Het bleek dat stakeholders elkaar nog niet altijd even gemakkelijk weten te vinden. Bedrijven die hun product willen uittesten en valideren in een zorginstelling, zorgverleners of onderzoekers die een partner zoeken om hun idee mee uit te werken, bedrijven die werknemers of studenten met specifieke digital health kennis willen binnenhalen; op die onderdelen kan de samenwerking nog beter. Daarnaast concludeerde van de Belt dat het opschalen bij Digital Health innovaties lastig is: “Een subsidie binnenhalen voor het uitwerken van het idee of het doen van een pilot lukt vaak wel, maar structurele financiering vinden is veel moeilijker”.
Digital Health kaart
Om samenwerking in de regio en matchmaking tussen ontwikkelaars en gebruikers te stimuleren heeft het Radboudumc met The Economic Board een interactieve Digital Health kaart ontwikkeld. Op deze kaart staan Digital Health partners uit de regio Arnhem en Nijmegen. De kaart wordt continu bijgewerkt, zodat alle spelers erin kunnen worden opgenomen. Aanmeldingen zijn eenvoudig via de kaart door te geven en de kaart is hier te vinden.
The Economic Board ontwikkelde eerder al de interactieve kaart Lifeport: een digitale plattegrond met interessante bedrijven en organisaties in Health, Hightech, Energy, Food en Duurzaamheid. Deze kaart laat zien wie er allemaal actief zijn in deze sectoren binnen het innovatienetwerk Lifeport in de regio Arnhem – Nijmegen - Wageningen.
Samenwerking stimuleren
John van Sambeek, Civic Entrepreneur voor Health, Hightech & Food bij The Economic Board: “ In deze rol jaag ik programma’s aan en probeer daarbij de juiste verbindingen te leggen tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden om zo de economische structuur en de innovatiekracht van de regio te versterken. Dan moet je weten welke partijen in de regio zijn gehuisvest en wat zij precies doen. Alleen op die manier kun je inschatten wat hun toegevoerde waarde kan zijn binnen de Health innovatieketen van producten en diensten. De Digital Health kaart van de regio is één van de instrumenten die de partijen verder op weg kan helpen. Naast informatie over wat alle opgenomen partners te bieden hebben, kunnen ze op de interactieve kaart ook aangeven met welke behoeften of vraagstukken ze zitten. We hopen dat partijen elkaar zo sneller gaan vinden, en op die manier de onderlinge samenwerking binnen en buiten de sector nog verder wordt verbeterd.”
De Interactieve Digital Health kaart vind je hier