Vandaag zijn de vaccinatiecijfers op de pagina van het ECDC (het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) bijgewerkt

De vaccinatierapportage van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  is deze week uitgebreid met drie landkaarten. Voor het eerst is de vaccinatieopkomst van alle 18-plussers per gemeente te zien. Zowel voor minstens één vaccinatie, als voor volledige vaccinatie. De opkomst onder de 18-plussers is op dit moment naar schatting bijna 85% voor tenminste één vaccinatie en naar schatting 66% van alle 18-plussers is volledig gevaccineerd. Ook is in deze rapportage voor het eerst de vaccinatiegraad voor volledige vaccinatie voor de 26 t/m 45-jarigen per gemeente te zien.

Vandaag zijn de vaccinatiecijfers op de pagina van het ECDC (het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) bijgewerkt. Daar is te zien dat 84,8% van de 18-plussers in Nederland tenminste één vaccinatie heeft gekregen. In veel leeftijdsgroepen is nog steeds een toename van de opkomst te zien, waardoor het opkomstpercentage en vaccinatiegraad van de 18-plussers waarschijnlijk tot boven de 85% zal stijgen.

Jongere leeftijdsgroepen
De opkomst in leeftijdsgroepen geboren na 1970 is nog geen 85%. Om de verspreiding van SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, tegen te gaan, is het belangrijk dat in alle leeftijdsgroepen en regio’s een hoge vaccinatiegraad bereikt wordt. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat ook in jongere leeftijdsgroepen een hoge vaccinatiebereidheid bestaat, naar verwachting zet de stijging ook in deze leeftijdsgroepen de komende weken door.

Leeftijdsgroepen op nieuwe manier berekend
In de vaccinatierapportage van deze week is de leeftijd op een nieuwe manier berekend. In de vorige rapportages werd de leeftijd berekend op basis van het jaar 2020 minus het geboortejaar. Vanaf deze rapportage is dat 2021 minus het geboortejaar. Er moet met hele jaren gerekend worden, omdat de geboortedatum niet beschikbaar is in de dataset die gebruikt wordt voor de analyses. Zo is – als voorbeeld – de leeftijdsgroep die voornamelijk door de huisarts is gevaccineerd, en die we tot vorige week de 60-64-jarigen hebben genoemd, sinds begin dit jaar ruim een half jaar ouder geworden. Dat zijn in deze rapportage de mensen geboren in 1956−1960 en die noemen we in deze rapportage de 61-65-jarigen.

* Het opkomstpercentage voor tenminste 1 vaccinatie en de vaccinatiegraad voor volledige vaccinatie zijn gebaseerd op anonieme geregistreerde vaccinaties door de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst , aangevuld met een geschat aantal vaccinaties door huisartsen en andere uitvoerders. Vaccinaties door huisartsen en andere uitvoerders worden namelijk alleen landelijk geregistreerd als de gevaccineerde daar toestemming voor geeft en geven daardoor een onderschatting van de opkomst en vaccinatiegraad. De geschatte vaccinatiegraad voor volledige COVID-19 vaccinatie van 66% is waarschijnlijk ook een onderschatting, omdat tot nu toe mensen die slechts 1 vaccinatie kregen vanwege doorgemaakte COVID-19-infectie, nog niet meegeteld kunnen worden als ‘volledig gevaccineerd’. Zodra de benodigde gegevens beschikbaar zijn bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  wordt dit aangepast.

Kijk hier voor meer informatie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: RIVM
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : RIVM
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Bijna 85% van de 18-plussers heeft tenminste één vaccinatie gekregen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 04 aug 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!