Voeding van de moeder tijdens de zwangerschap is cruciaal in de ontwikkeling van het kind

Verloskundigen, gynaecologen en diëtisten geven aan onvoldoende kennis te hebben over het veganistische dieet in de zwangerschap, terwijl voeding tijdens de zwangerschap cruciaal is voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Recent onderzoek van het Maastricht UMC+, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients, laat dus zien dat meer kennis en onderzoek op dit gebied noodzakelijk is.

Steeds meer mensen houden zich aan een strikt plantaardig dieet, vaak als onderdeel van een veganistische levensstijl. Kennis onder zorgverleners over wat de invloed is van zo’n plantaardig dieet – en daarmee het mijden van alle dierlijke producten – op moeder en ongeboren kind ontbreekt echter.

Onderzoek
Deidre Meulenbroeks, onderzoeker en AIOS gynaecologie aan het Maastricht UMC+ en Máxima MC, sprak met verschillende veganistische vrouwen die zwanger waren of onlangs waren bevallen. Hieruit bleek dat zij in die periode moeite hadden om goede informatie te krijgen over hun dieet in de zwangerschap, terwijl hier wel behoefte aan was. Vervolgens werd een vragenlijst onderzoek gedaan onder 121 verloskundigen, 179 gynaecologen en 111 diëtisten.

Ontwikkeling van het kind
Dat voeding van de moeder tijdens de zwangerschap cruciaal is in de ontwikkeling van het kind en gezondheid op latere leeftijd is algemeen bekend. Maar het is nog onduidelijk welk effect het veganistische dieet precies heeft op de gezondheid van de moeder in de zwangerschap en op de ontwikkeling van een (ongeboren) kind. Het merendeel van de ondervraagden gaf aan te weinig kennis te hebben over het veganistische dieet in de zwangerschap. Hiervoor is nauwelijks of geen aandacht voor geweest tijdens hun opleiding.

Voedingsadvies
Belangrijke bron voor advies over voeding tijdens de zwangerschap komt van het Voedingscentrum. Dat adviseert zwangere vrouwen met een veganistisch dieet begeleiding te zoeken bij een diëtiste, terwijl in dit onderzoek blijkt dat maar een derde van de diëtisten vindt dat zij voldoende kennis heeft over het veganistische dieet in de zwangerschap. Nagenoeg alle diëtisten zouden meer willen meer weten over dit thema.

Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen wel om de dagelijkse hoeveelheid soja te beperken, op basis van een recent advies van de Gezondheidsraad. Dit is relevant voor zwangere vrouwen met een veganistisch dieet, die over het algemeen juist soja nuttigen als alternatief voor dierlijke producten.

Meulenbroeks vindt dat er stappen gezet moeten worden: ‘Zwangere vrouwen verdienen goede zorg. Goede zorg is ook aandacht voor voeding in de zwangerschap, niet alleen voor vrouwen met een veganistisch dieet maar voor alle vrouwen. Ook moeten er afspraken komen over wie de aangewezen zorgverlener is om te adviseren over voeding in de zwangerschap, zodat vrouwen met een veganistisch dieet weten bij we ze moeten zijn. Meer onderzoek naar het veganistische dieet in de zwangerschap is ook van belang, zodat aanstaande moeders adviezen krijgen die wetenschappelijk onderbouwd zijn.’

Klik hier om het wetenschappelijke artikel te lezen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onvoldoende kennis over veganistisch dieet in de zwangerschap
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 04 aug 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!