(advertentie)

Voeding van de moeder tijdens de zwangerschap is cruciaal in de ontwikkeling van het kind

Verloskundigen, gynaecologen en diëtisten geven aan onvoldoende kennis te hebben over het veganistische dieet in de zwangerschap, terwijl voeding tijdens de zwangerschap cruciaal is voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Recent onderzoek van het Maastricht UMC+, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients, laat dus zien dat meer kennis en onderzoek op dit gebied noodzakelijk is.

Steeds meer mensen houden zich aan een strikt plantaardig dieet, vaak als onderdeel van een veganistische levensstijl. Kennis onder zorgverleners over wat de invloed is van zo’n plantaardig dieet – en daarmee het mijden van alle dierlijke producten – op moeder en ongeboren kind ontbreekt echter.

Onderzoek
Deidre Meulenbroeks, onderzoeker en AIOS gynaecologie aan het Maastricht UMC+ en Máxima MC, sprak met verschillende veganistische vrouwen die zwanger waren of onlangs waren bevallen. Hieruit bleek dat zij in die periode moeite hadden om goede informatie te krijgen over hun dieet in de zwangerschap, terwijl hier wel behoefte aan was. Vervolgens werd een vragenlijst onderzoek gedaan onder 121 verloskundigen, 179 gynaecologen en 111 diëtisten.

Ontwikkeling van het kind
Dat voeding van de moeder tijdens de zwangerschap cruciaal is in de ontwikkeling van het kind en gezondheid op latere leeftijd is algemeen bekend. Maar het is nog onduidelijk welk effect het veganistische dieet precies heeft op de gezondheid van de moeder in de zwangerschap en op de ontwikkeling van een (ongeboren) kind. Het merendeel van de ondervraagden gaf aan te weinig kennis te hebben over het veganistische dieet in de zwangerschap. Hiervoor is nauwelijks of geen aandacht voor geweest tijdens hun opleiding.

Voedingsadvies
Belangrijke bron voor advies over voeding tijdens de zwangerschap komt van het Voedingscentrum. Dat adviseert zwangere vrouwen met een veganistisch dieet begeleiding te zoeken bij een diëtiste, terwijl in dit onderzoek blijkt dat maar een derde van de diëtisten vindt dat zij voldoende kennis heeft over het veganistische dieet in de zwangerschap. Nagenoeg alle diëtisten zouden meer willen meer weten over dit thema.

Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen wel om de dagelijkse hoeveelheid soja te beperken, op basis van een recent advies van de Gezondheidsraad. Dit is relevant voor zwangere vrouwen met een veganistisch dieet, die over het algemeen juist soja nuttigen als alternatief voor dierlijke producten.

Meulenbroeks vindt dat er stappen gezet moeten worden: ‘Zwangere vrouwen verdienen goede zorg. Goede zorg is ook aandacht voor voeding in de zwangerschap, niet alleen voor vrouwen met een veganistisch dieet maar voor alle vrouwen. Ook moeten er afspraken komen over wie de aangewezen zorgverlener is om te adviseren over voeding in de zwangerschap, zodat vrouwen met een veganistisch dieet weten bij we ze moeten zijn. Meer onderzoek naar het veganistische dieet in de zwangerschap is ook van belang, zodat aanstaande moeders adviezen krijgen die wetenschappelijk onderbouwd zijn.’

Klik hier om het wetenschappelijke artikel te lezen.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/onvoldoende-kennis-over-veganistisch-dieet-de-zwangerschap
Originele titel: Onvoldoende kennis over veganistisch dieet in de zwangerschap
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2021-08-04

Relevante artikelen ...

Kans op zwangerschap vergroot door 5 procent gewichtsverlies Het is beter om met kleine stapjes 5 procent af te vallen, dan in korte tijd 20 procent gewichtsverlies te behalen Een gewichtsafname van minimaal 5 ... Anders Tue, 08 Mar 2022, 13:17:45
Vruchtsuiker uit fruitsappen ongezond? Onderzoekers aan het Maastricht UMC+ hebben het verband tussen vruchtensuiker uit verschillende voedingsmiddelen en leververvetting bestudeerd In de ... Anders Thu, 17 Feb 2022, 16:21:12
Steeds meer duurzame voeding gebruikt Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2020 van Wageningen University & Research en het CBS Consumenten kochten in 2020 voor 21 procent meer aan ... Anders Wed, 22 Sep 2021, 17:51:52
Risico op dementie op latere leeftijd door ongezonde leefstijl Zichtbare schade aan de hersenen en cognitieve problemen door ongezonde leefstijl Iemand die door een ongezonde leefstijl risico loopt op dementie op... Anders Thu, 26 Aug 2021, 12:42:02
Het onderzoeksrapport stroomstoring-incident is gepresenteerd De onderzoekscommissie stelt vast dat in de nacht van 29 op 30 april om 23.06 uur de stroom uitviel op een verpleegafdeling  Op vrijdag 30 jul... Anders Mon, 02 Aug 2021, 13:16:03
Gezonde voeding helpt bij minder snel verloop cognitieve achteruitgang Voordat dementie ontstaat is er vaak een lange periode waarin de cognitieve functies achteruit gaan Het volgen van de Richtlijnen Goede Voeding gaat ... Anders Wed, 19 May 2021, 15:40:48

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com