Het Erasmus MC heeft een advies naar aanleiding van het bericht dat het coronavirus de placenta van zwangere vrouwen kan aantasten

Het Erasmus MC heeft deze week een nieuwe studie gepubliceerd waaruit blijkt dat het coronavirus de placenta van zwangere vrouwen kan aantasten. Ook als besmette zwangeren nauwelijks klachten hebben. Dat kan een verontrustend bericht zijn geweest voor vrouwen die in verwachting zijn. Het Erasmus MC heeft een advies.

Gynaecoloog-perinatoloog Sam Schoenmakers, een van de onderzoekers, realiseert zich dat het spannend nieuws kan zijn voor aanstaande moeders. ‘Het is belangrijk dat iedereen zich vaccineert. Ook jonge moeders: vaccineren helpt om een coronabesmetting te voorkomen en jezelf en je ongeboren kind te beschermen.’

Daarbij is het ook belangrijk om vanaf 30 weken zwangerschap de kindsbewegingen te monitoren. De kindsbewegingen in de buik kunnen goed worden gecontroleerd met behulp van een trappelkaart, in het Engels kick chart genoemd. Met dit hulpmiddel kun je vanaf 30 weken dagelijks bijhouden of je voldoende leven voelt. Onderaan dit artikel staat een voorbeeld van zo’n trappelkaart.

Zuurstof en voeding
Het idee achter de trappelkaart is dat een baby die voldoende zuurstof en voeding heeft, elke dag een aantal perioden flink beweegt. Je voelt hem dan binnen een uur minstens tien keer schoppen, draaien of schuiven. Is dat het geval, dan heeft de baby voldoende energie om een half uur of meer flink actief te zijn.

10-schoppen-per-uur
Een actieve periode duurt 20 tot 40 minuten. In die periode beweegt hij minstens 10 keer. Dus als je binnen 1 uur tijd de baby tien keer voelt bewegen, kun je gerust zijn. Zo’n 10-schoppen-per-uur score is 24 uur geldig. Dus heeft de baby binnen 1 uur tien keer geschopt, dan hoef je je 24 uur geen zorgen te maken. De 10-schoppen-per-uur score kun je bij houden in onderstaande trappelkaart. Je kunt zo’n schema ook gemakkelijk zelf maken of deze pdf uitprinten.

Zo werkt de trappelkaart
Op de trappelkaart die je hier ziet, staan 9 weken afgebeeld, van maandag tot en met zondag. Ook zie je minuten en uren staan. Elke dag zet je 1 kruisje. Ga er rustig voor zitten zodra de baby in beweging komt. Als je de baby binnen 15 minuten 10 keer voelt bewegen, zet je een kruisje bij de 15 minuten. Als het 40 minuten duurt voordat je 10 bewegingen voelt, zet je een kruisje bij 45. Duurt het langer dan een uur, dan zet je daar een kruisje en probeer je het later nog eens. Heb je 24 uur na de vorige goede 10-schoppen-per-uur score nog geen nieuwe 10-schoppen-per-uur score genoteerd, bel dan je verloskundige of gynaecoloog.

Kijk hier voor verdere informatie