Op het Utrecht Science Park in Bilthoven zitten vier organisaties die met het poliovirus mogen werken

Vorige maand is op het Utrecht Science Park in Bilthoven poliovirus in het riool gevonden. Het gaat om een wildtype-variant van het virus die gebruikt wordt voor de productie van poliovaccin dat in Nederland gebruikt wordt. 

De vondst is gedaan in een monster dat op 12 oktober is genomen uit het rioleringssysteem van het terrein. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek om te achterhalen waar het virus vandaan komt. De IGJ is in Nederland aangewezen als de autoriteit (National Authority for Containment, NAC) om toe te zien op het werken met het poliovirus.

Op het Utrecht Science Park in Bilthoven zitten vier organisaties die met het poliovirus mogen werken. Elke drie weken worden er monsters uit het riool genomen om te controleren of er geen actief poliovirus in terecht is gekomen. Hoewel niet alle organisaties lozen op de put waar het virus nu is aangetroffen, richt het IGJ-onderzoek zich in eerste instantie wel op alle vier de organisaties. 

Rioolzuivering schakelt poliovirus uit
Er zijn twee manieren waarop een actief wildtype-virus onbedoeld in het riool terecht kan komen: rechtstreeks via een afvoer uit een organisatie die met het virus werkt, of door een besmette medewerker (via de wc). 

Nederland heeft gesloten rioleringsstelsels waarbij de rioolzuivering het poliovirus uitschakelt. Dat systeem voldoet aan richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit betekent dat verspreiding via de riolering niet mogelijk is, dus geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.  

Alleen als een persoon besmet is, kan die het poliovirus in eigen kring wel overbrengen aan mensen die niet tegen polio zijn ingeënt. Dan zou er wel een risico voor de volksgezondheid kunnen zijn. Daarom zijn er ook controles op de rioolstelsels in heel Nederland, met extra aandacht voor gemeenten in ‘de biblebelt’. De vondst van het virus in het riool in Bilthoven wordt ook gemeld aan de WHO.

Vorige vondsten
Vorig jaar en in februari en april van dit jaar werd ook poliovirus in hetzelfde riool gevonden. In februari en april ging het om een verzwakte stam van het virus die gebruikt wordt voor het maken van het orale poliovaccin. Uit alle onderzoeken die toen zijn gedaan was de conclusie dat de precieze oorzaak niet meer achterhaald kon worden.

Meer informatie
Meer informatie over polio staat op de RIVM-website: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/polio en https://www.rivm.nl/polio.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : IGJ
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2021/11/01/poliovirus-gevonden-in-riool-utrecht-science-park-bilthoven
Originele titel: Poliovirus gevonden in riool Utrecht Science Park Bilthoven
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2021-11-03


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com