De vondst is gedaan in een monster dat op 28 april is genomen uit het rioleringssysteem van het terrein

Eind april is op het Utrecht Science Park in Bilthoven opnieuw poliovirus in het riool gevonden. Het gaat om een stam van het virus die gebruikt wordt voor de productie van het orale poliovaccin. Omdat het gaat om een verzwakte stam en de rioolzuivering het virus uitschakelt, is er geen risico voor de volksgezondheid geweest.

De vondst is gedaan in een monster dat op 28 april is genomen uit het rioleringssysteem van het terrein. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek om te achterhalen waar het virus vandaan komt. De IGJ is in Nederland aangewezen als de autoriteit (National Authority for Containment, NAC) om toe te zien op het werken met het poliovirus.

Op het Utrecht Science Park in Bilthoven zitten vier organisaties die met het poliovirus werken. Hoewel niet alle organisaties lozen op de put waar het virus is aangetroffen, richt het IGJ-onderzoek zich in eerste instantie wel op alle vier de organisaties.

Er zijn drie manieren waarop een actief virus onbedoeld in het riool terecht kan komen: rechtstreeks via een afvoer, via een besmette medewerker (via de wc) of via een bezoeker die recent is gevaccineerd.

Sinds de vondst van infectieus poliovirus in het riool op hetzelfde terrein in juli 2020 wordt vaker rioolonderzoek gedaan. Er worden nu om de drie weken monsters genomen.

Rioolzuivering schakelt poliovirus uit
Nederland heeft gesloten rioleringsstelsels waarbij de rioolzuivering het poliovirus uitschakelt. Dit systeem voldoet aan richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit betekent dat als het poliovirus wordt ontdekt in de riolering, dit geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Vorige vondst
In februari van dit jaar werd ook al poliovirus in hetzelfde riool gevonden. Uit alle onderzoeken die de instellingen zelf hebben gedaan was hun conclusie dat zij niet de bron waren van het aangetroffen poliovirus. Het IGJ-onderzoek is nog niet afgesloten.

Meer informatie over polio staat op de RIVM-website: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/polio en https://www.rivm.nl/polio.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Weer poliovirus gevonden in riool Science Park Bilthoven
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 13 mei 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!