Sulami is een afslank kruidensupplement uit Indonesië

Mensen die Sulami (Susut alami) gebruiken krijgen zonder dat ze het weten illegale geneesmiddelen binnen. Hiermee lopen ze kans op bijwerkingen. Ook wanneer Sulami tegelijkertijd met andere medicatie wordt ingenomen kan dit leiden tot gevaarlijke situaties.

Uit onderzoek blijkt dat het kruidenpreparaat Sulami naast kruiden ook de illegale geneesmiddelen sibutramine en canrenone bevat. Deze worden niet vermeld op de verpakking.

Sulami is een afslank kruidensupplement uit Indonesië. In Nederland is het middel te koop via webshops. Volgens de productinformatie is het een 100% kruidenpreparaat met zes verschillende kruiden.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving één melding over onder andere duizeligheid, hallucinaties en slapeloosheid bij het gebruik van Sulami. Het Nationaal Vergiftiging Informatie Centrum (NVIC) ontving een vergelijkbare melding. Monsters van beide gebruikers zijn onderzocht door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Sibutramine is sinds 2010 in Nederland een verboden afslankmiddel. Canrenone is een plaspil en niet in Nederland toegestaan.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het NVIC op de hoogte gebracht.

Lees hier de analyse van de meldingen.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Lareb
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.lareb.nl/news/illegale-geneesmiddelen-in-afslankmiddel-sulami-gevonden
Originele titel: Illegale geneesmiddelen in afslankmiddel Sulami gevonden
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2021-12-22


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com