Zuur-base druppels zitten in een flesje wat lijkt op een flesje oogdruppels

Doordat een flesje vitamine D druppels per ongeluk verwisseld werd met Alka zuur-base druppels, heeft een peuter ernstige schade aan de slokdarm opgelopen.

Wat zijn zuur-base druppels? 
Zuur-base druppels veronderstellen dat ze een “te veel aan zure afvalstoffen in het lichaam neutraliseren en afvoeren”. Echter een aantoonbaar bewijs ontbreekt. De druppels kunnen alleen verdund veilig worden gebruikt. Onverdund gebruik veroorzaakt brandwonden.

Verwisseling van flesjes
Zuur-base druppels zitten in een flesje wat lijkt op een flesje oogdruppels. Ook vitamine D druppels zitten in een vergelijkbaar flesje. Daarom is het risico groot dat mensen deze druppels verkeerd gebruiken.

Meldingen
Naast de melding over de peuter ontving Lareb eerder twee meldingen waarbij de Alka druppels per ongeluk als oogdruppel werd gebruikt. Patiënten liepen ernstig oogletsel op. Ook het Nationaal Informatie Vergiftigingen Centrum (NVIC) ontvangt regelmatig meldingen van schade door het gebruik van deze onverdunde druppels. Naast meldingen over Alka druppels ontving het NVIC ook meldingen van Lucovitaal ZuurBase In balans en Jacob Hooy Zuurbalans druppels.

Maatregelen 
Na eerdere klachten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2019 de producent AlkaVitae gevraagd nog duidelijker te waarschuwen voor de risico’s bij verkeerd gebruik. De producent heeft dit gedaan. Recente meldingen bij Lareb en NVIC laten zien dat dit niet voldoende is. Het flesje is niet aangepast. Het lijkt nog steeds op oog- of vitaminedruppels.

De zogenoemde zuur/base-druppels vormen een onnodig risico voor de volksgezondheid . Daarom is het noodzakelijk om uit te zoeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om consumenten te beschermen.

Lareb heeft de NVWA opnieuw geïnformeerd.

Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels)Bekijk hier het overzicht van de meldingen (in het Engels)


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Schade aan slokdarm door zuur-base druppels
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!