Onderzoekers kunnen zien hoe embryo’s zich ontwikkelen terwijl de zwangerschap nog gaande is in zwangerschappen die eindigen in een miskraam

Bij zwangerschappen die eindigen in een miskraam doen embryo’s er langer over om zich in de baarmoeder te ontwikkelen dan bij zwangerschappen die leiden tot een levende geboorte. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC dat is gepubliceerd in Human Reproduction.

Voor het eerst hebben onderzoekers kunnen zien hoe embryo’s zich ontwikkelen terwijl de zwangerschap nog gaande is in zwangerschappen die eindigen in een miskraam. Met geavanceerde beeldvormingstechnologie maakten de onderzoekers 3D-hologrammen van het embryo. Zo konden zij de gehele ontwikkeling van het embryo beoordelen, inclusief de ontwikkeling van de armen en benen, de vorm en lengte van de hersenen en de kromming van het embryo. Dankzij 3D-echografie en virtual reality-technieken konden zij ook het embryonale volume en de afstand tussen de kruin van het hoofd en de onderkant van de billen van het embryo (kruin-romplengte) meten.

Groei en ontwikkeling
Dr. Melek Rousian, gynaecoloog aan het Erasmus MC, leidde de studie. Rousian: ‘In de eerste tien weken van de zwangerschap ontwikkelen embryo’s in zwangerschappen die eindigen in een miskraam langzamer dan bij baby’s die levend geboren worden. De groei in deze embryo’s kan helemaal normaal verlopen, terwijl de ontwikkeling achterloopt.’

In de toekomst zou de mogelijkheid om de vorm en ontwikkeling van embryo’s te beoordelen kunnen worden gebruikt om het verloop van een zwangerschap beter te voorspellen. Dit helpt zorgverleners om vrouwen en hun partners te adviseren over de te verwachten uitkomst van de zwangerschap en een miskraam tijdig te onderkennen. Dit is met name nuttig voor paren die eerder miskramen hadden. ‘We zouden het risico van een nieuwe miskraam kunnen aangeven of misschien in een vroeg stadium enige geruststelling kunnen bieden’, aldus Rousian.

3D en VR
De onderzoekers verzamelden gegevens van vrouwen die deelnamen aan het lopende Rotterdam Periconception Cohort (PREDICT-studie), een grote prospectieve studie op de afdeling verloskunde en gynaecologie van het Erasmus MC. In totaal werden 611 doorgaande zwangerschappen en 33 zwangerschappen die eindigden in een miskraam onderzocht.

Eerste auteur van de studie, drs. Carsten Pietersma, promovendus en echoscopist: ‘Zonder de hulp van 3D en virtual reality is het veel moeilijker om de ontwikkeling van het embryo te onderzoeken. De 3D virtual reality technologie maakt het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om de ontwikkeling van de armen en benen te zien. Er is al veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een embryo die eindigt in een miskraam, maar dit is de eerste keer dat we de zich ontwikkelende zwangerschap konden bekijken terwijl de zwangerschap nog gaande was.’

‘Wij kunnen een significant verband aantonen tussen een miskraam en een vertraging in de vroege ontwikkeling van het embryo, zelfs als de miskraam na tien weken zwangerschap plaatsvond’, aldus Pietersma.

Bron: ErasmusMC / David Drexhage


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!