Ze ontvangen de prijs voor hun bijdrage aan een goede geneesmiddelenbewaking

De meldprijs van 2021 voor de beste melding van student en zorgverlener is gegaan naar Emmalie Jager en Ingrid Gommers. Ze ontvangen de prijs voor hun bijdrage aan een goede geneesmiddelenbewaking.

Meldprijs student
Emmalie was ten tijde van melden, student geneeskunde in Groningen. Ze deed een melding van een ernstige daling van de bloedsuikerspiegel na gebruik van propranolol. De melding ging over een klein kindje die daardoor in coma is geraakt. Ouders geven kinderen propranololdrank voor de behandeling van een aardbeienvlek (infantiel hemangioom).Het is bekend dat propranolol een daling kan geven van de bloedsuikerspiegel, soms met ernstige gevolgen. Het geven van voldoende voeding kan deze bijwerking voorkomen. Omdat de behandeling met propranololdrank soms wel maanden kan duren is het belangrijk dat ouders naast goede voorlichting bij de start van de behandeling, ook daarna goede begeleiding blijven krijgen.

Lareb schreef eerder een nieuwsbericht over meldingen van een lage bloedsuikerspiegel bij kinderen die propranolol gebruikten

Meldprijs zorgverlener
Ingrid Gommers deed vier meldingen van klachten na gebruik van het kruidenmiddel Montalin. De patiënten hadden last van maagpijn, hartkloppingen en een hoge bloeddruk. Verder viel het haar op dat de patiënten erg snel van hun pijn af waren.

Na onderzoek bleek dat de fabrikant twee pijnstillers: paracetamol en meloxicam had toegevoegd zonder deze te vermelden op de ingrediëntenlijst.

Lareb schreef eerder een nieuwsbericht hierover.