Bekende geneesmiddelen waarbij gebitsschade kan optreden, zijn inhalatiemiddelen

Het medicijnjournaal van december besteedt onder andere aandacht aan diverse geneesmiddelen die bijwerkingen kunnen geven op het gebit.

Het ontstaan van gaatjes (cariës) is een belangrijke bijwerking die blijvende schade kan veroorzaken aan het gebit. Cariës door geneesmiddelen kunnen soms al binnen enkele weken tot maanden na start met het geneesmiddel ontstaan. De belangrijkste oorzaak van cariës door geneesmiddelen is vermindering van de speekselafgifte.

Naast cariës kan ook het tandglazuur afslijten (erosie). Dit gebeurt vooral bij een lage ph in de mond, waardoor het glazuur zacht wordt. Ook tandenknarsen kan optreden als bijwerking en kan blijvende slijtage van de kauwvlakken kan geven.

Bekende geneesmiddelen waarbij gebitsschade kan optreden, zijn inhalatiemiddelen. Ook  andere geneesmiddelen kunnen bijwerkingen geven op het gebit, zoals antidepressiva, antipsychotica en middelen die gebruikt worden bij een overactieve blaas. Veel geneesmiddelen kunnen een droge mond geven. Een uitgebreide lijst hiervan staat in de richtlijn Xerostomie en hyposialie bij medicatie en polyfarmacie van het Kennisinstituut Mondzorg.

Verder is er in dit medicijnjournaal onder andere aandacht voor wratten bij azathioprine.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Lareb
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Lareb
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Aandacht voor bijwerkingen op gebit in medicijnjournaal
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 03 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!